Da var endelig fredagen her. Nå skal det jammen bli godt med helg du. Hø-hø. Det er fire dager igjen av året. Det vil altså si at 25 prosent av årets gjenstående dager er fredager. Det er ikke rart jeg vil anbefale en smule feiring for en så storslagen merkedag.

Historisk sett er 28. desember en spesiell dag i denne fredagsspaltens vennskapsland: Irland (inkludert de nordligste områdene). Det var nemlig på dagens dato, i 1937, at man fikk etablert egen grunnlov i Irland. Etter kamp fra 1916, der Storbritannia gradvis mistet mer og mer makt på den grønne øyen, eller i «Fristaten Irland», som var det formelle navnet fram til 28. desember 1937.  

Men nå skal vi altså ta en rask liten gjennomgang av 2019, som i høy fart nærmer seg på gratishaugen. 

Det første er jo selvfølgelig at 1. nyttårsdag kommer tirsdag og man dermed egentlig bare har en tredagersuke etter det. Det står også 52 ubrukte og skinnende fredager som venter på vennene sine, altså meg og deg.

Påsken kommer sent neste år, 2. påskedag er 22. april og dermed har man bare en drøy uke fra brune påskefjes til arbeidernes dag onsdag 1. mai. Brune fjes tar jo seg godt ut inntil røde faner. Vår fantastiske nasjonaldag, 17. mai, er til overmål på en fredag i 2019 og blir selvfølgelig ekstra festlig når 18. mai kan ligge lenge og dra seg. Om dager gjør den slags da. Kristi himmelfartsdag faller på en torsdag i år. (Den vitsen er det bare omtrent 50 prosent som skjønner) – men den kommer også såpass sent som 30. mai.

Og det gjør 2. pinsedag til en fin-fin mulighet til fjelltur 10. juni.

St. Hansaften er en søndag neste år og det burde vel kunne borge for badeliv og kostervals. Og da er det en lang og tiltakende mørkere periode fram til neste ekstraordinære røde dag. Julaften faller på en tirsdag i 2019, hvilket gjør fredagen i romjulen til spesielt inneklemt.

Har du forresten merket deg det der med at enkelte folk er så utrolig mye flinkere å beregne de «lure» fridagene enn andre. Det er som en sa til meg: «Det er i grunn litt pussig. de som er minst på arbeid, er alltid de samme som avspaserer mest..».

Jeg antar det ikke er av samme grunn som i Tanzania der jeg var for noen år siden. Der er det en stor kristen befolkning og en ganske stor muslimsk befolkning. Derfor er alle de kristne helligdagene fridager. Men også alle de muslimske høytidsdagene er fridager. Det vil si stengt statsapparat, banker etc. Og skulle en av de bevegelige helligdagene falle på en lørdag eller søndag, er det vanlig praksis å flytte fridagen til mandag.

Kanskje noe for Norge? Eller kanskje ikke. Egentlig blir det feil å rakke ned på arbeid. Som jo er det beste virkemiddelet for å oppnå velstand, selvfølelse, integrering, fellesskap, likestilling, etc. Og mange liker godt å jobbe. De trenger ikke bruke det de har av kreativ kløkt til å snike unna. 

Antakelig er det et poeng i det den franske dikteren og kritikerne Charles Baudelaire som levde på 1800-tallet skrev:  «Man må arbeide, om ikke av lyst, så i hvert fall av desperasjon - for det viser seg ved nærmere betraktning at arbeid er mindre kjedelig enn fornøyelser». Personlig liker jeg godt både fritid og fornøyelser, men jeg er helt på det rene med at det hadde ikke vært så nydelig å stikke innom et passende public house en fredag ettermiddag, om man gjorde det samme både mandag-tirsdag-onsdag og torsdag. Det er grenser for hvor mye pub man trenger i et liv.

Og det må jo være en passende politisk korrekt avslutning på fredagsspaltene i 2018. Så får vi se da, om ikke vi klarer å koke i hop noe pjolter-patetisk-pjatt, som André Bjerke skrev om, på fredagene i 2019 også. Nå er dagen åpnet. 

Lys over landet og signe stunda.