Gå til sidens hovedinnhold

Leste du også denne saken i helga?

Sant å si..så laget vi i TA en aprilsnarr for drøye fem år siden.

Artikkelen er over 5 år gammel

1. april 2010 så skrev min gode kollega Per Johansen om at Skien får veiskilt på norsk og somalisk. Det var kanskje en, i utgangspunktet, litt for opplagt aprilsnarr. Litt for lett å avsløre.

LES OGSÅ: Skien får gateskilter på somalisk

Den ironiserte over fremmedfrykt og har vel noen paralleller i Nord-Norge der det har vært et voldsomt spetakkel om veiskilt på norsk og samisk. Men den var like fullt en spøk. En aprilsnarr. La det være klinkende klart, det kommer ingen offentlige veiskilt på norsk og somali i Skien. Absolutt ikke.

Det interessante er at denne artikkelen, godt merket i toppen at den er fra 1. april 2010, nå har begynt å gå sin seiersgang på nettet. Ofte spretter slike ting opp igjen fordi noen, med mer eller mindre fremmedfiendtlig agenda, prøver på mane fram alle mulige typer motsetninger mellom nordmenn og folk som har kommet hit fra andre land. Helt systematisk har man enkelte som deler, riktige eller feilaktige, artikler for å fyre opp til enda mer frykt og gjerne hat i samme slengen. Og forbausende mange folk «deler» budskapet villig vekk på internett. Så kan man jo selvfølgelig si at TA burde sørge for å fjerne en slik artikkel.

Den ironiserte over fremmedfrykt og har vel noen paralleller i Nord-Norge der det har vært et voldsomt spetakkel om veiskilt på norsk og samisk.

Ove Mellingen

 

Det har i mange tiår vært slik at nyhetsmediene i Norge, og i mange andre land, har bidratt til den alminnelige munterhet med ulike former for spøker første april. Jeg synes det er en ganske god tradisjon. Jeg husker med lattermild glede den gangen Bergens Tidende meldte at det ble innført pant på melkekartonger, og en familie i nærheten av oss stilte opp med store mengder kartonger på det lokale Samvirkelaget. Jeg kan sikkert nevne ti-femten andre aprilsnarrer også, opp gjennom årene. Og i hver eneste kantine i det ganske land, så sitter folk og mimrer over gode og dårlige aprilsnarrer når mars har vippet over i den herlige vårmåneden april.

Men om folk ønsker å bruke gamle aprilsnarrer, løsrevne historier om slåsskamper, tilfeldige reportasjer om kriminalitet eller dårlig oppførsel, for å spre negativitet om våre mer og mindre nye landsmenn, så vil de alltid finne noe. Mye av det negative som skrives er helt korrekt. Andre ting er dratt fullstendig ut av sammenhengen. Og noen er kun på jakt etter ting som forsterker følelsen av at Norge er i ferd med å besettes av utlendninger som ikke vil oss vel. På internett lever mye evig, om det finnes et vikarierende motiv for å la det mangfoldiggjøres. I tillegg har jeg registrert at sannheten i slike sammenhenger, ofte er en helt uvesentlig størrelse.

Forresten så kommer 1. april neste år på en fredag. Det blir nok morsomt. Og en «spøk» på somali – heter «kaftan», bare så det er nevnt.