Nyttårsønske: - Jeg vil tilbake til menneskene

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Det har gått et halvt år siden jeg flyttet til Oslo. Noe som har resultert i at jeg har blitt kaldere av mindre kontakt med meg selv og andre mennesker. I Telemark kan jeg komme inn i en butikk for første gang og slå av en samtale med en vilt fremmed person.

DEL

Det er et gode jeg har mistet ved å flytte til Oslo. Hvordan har det seg at en by med så stor befolkningstetthet som Oslo kan føles så ensom?

Så naiv som jeg er, var jeg overbevist om at forskjellene egentlig ikke var så store mellom Porsgrunn og Oslo. Det er tross alt bare to og en halv time mellom Telemark og Oslo. Å flytte til Oslo var som å flytte til et helt annet land. Jeg hadde landet i en virkelighet der man ikke lenger var så opptatt av sidemannen på bussen, der man ble sett rart på for å søke kontakt istedenfor å ikke søke kontakt.

I Porsgrunn så kjenner man igjen bussjåførene. Det er gjerne de samme som kjører, og man blir alltids møtt av et vennlig smil. I Oslo vet man ikke at bussjåførene eksisterer engang. Det er som om oslofolk tror at bussene går av seg selv. 

I begynnelsen forsøkte jeg å ta med meg Telemarkssjela inn i Oslo. Jeg begynte med den lokale nærbutikken. Jeg hilste på dem konsekvent hver gang jeg var der. Det ble dog aldri helt de samtalene jeg fikk i Telemark. Jeg fikk varmet dem opp litt, men det ble gjerne med smil og nikk. Jeg er dog alene om dette prosjektet, og det er som å gå i motbakke i snøstorm. Det er vanskelig og kaldt. Det syns jeg vi må få gjort noe med.

Jeg ble bedt om å bare bli vant til det, og at jeg bare måtte finne meg i det, men etter et besøk i hjemtraktene så har jeg bestemt meg for at jeg ikke kan gi opp så lett. New York er en mye større by enn Oslo, men hvis jeg skal tro folk jeg kjenner, er ikke New York en like kald by som Oslo. Vi finner også byer med høy befolkningstetthet der mennesker ikke er så kalde som i Oslo. Som for eksempel Karachi, hvis man skal tro den samme vennen som beskrev New York. Noe som betyr at størrelsen, eller befolkningstettheten i Oslo, ikke er noen legitim forklaring eller unnskyldning. Noe som også betyr at Oslo har potensiale til å bli en varmere by. Mange turister som kommer til Norge påstår at nordmenn er kalde, men jeg tror ikke det er sant. Jeg tror rett og slett at altfor mange turister eller innflyttere som har kommet til Norge har blitt møtt på av Oslo alene, og at de egentlig ikke har møtt på den varme delen av Norge jeg har blitt kjent med gjennom livet. Så hvorfor tar ikke Oslofolk like mye kontakt som nordmenn flest?

Kan det være at Oslo har noen innebygde normer som har festet seg over tid? Hvorfor ble Oslo på denne måten, men enda viktigere. Hvordan tar vi grep?

Kjære Oslofolk, jeg har noen forslag til dere. Møt bussjåføren med blikkontakt. Slå av en prat med mennesker du møter i byen. Bli kjent med folka i butikken. Hjelp mennesker opp hvis de faller. Selv om små handlinger kan virke utydelige, så kan det gi oss en litt varmere by for alle!

Artikkeltags