Gå til sidens hovedinnhold

Yara varmer opp stadig flere bygg i Herøya Industripark og i Porsgrunn kommune

Artikkelen er over 2 år gammel

PORSGRUNN: Energi fra Yaras gjødselproduksjon varmer opp 60 næringsbygg i Herøya industripark og Porsgrunn sentrum, i tillegg til en fotballbane og gatevarme.

Det betyr at over 90 000 kvadratmeter «går» på energi fra gjødselfabrikken.

– I samarbeid med Skagerak Varme, Herøya Industripark og flere har vi satt overskuddsenergi fra gjødselproduksjon i system for best mulig utnyttelse, sier energijeger Anders Holst i Yara i en pressemelding.

Byggene i industriparken og i byen får lokal og effektiv oppvarming basert på gjenvunnet energi. Vegg i vegg med Yaras gjødselfabrikk ligger Skagerak Varmes to varmesentraler.

Forbruket redusert

Skagerak Varme eier, utvikler og drifter det lokale fjernvarmenettet som strømmer overskuddsvarmen fra gjødselprodusenten videre.

– Jeg tror det ligger store potensialer i å utnytte mer lavtemperatur energi fra gjødselproduksjon til oppvarming av bygg, sier Holst.

Omkring 65 prosent av bygningsmassen i industriparken er koblet til Skagerak Varmes fjernvarmenett.

Anders Holst har jobbet 13 år som energijeger ved Yara Porsgrunn. Han forteller at det har vært en enorm utvikling.

– Det er oppnådd forbedringer i ammoniakkfabrikken, som er den største energiforbrukeren, men det mest imponerende er at energiforbruket i gjødselproduksjonen er redusert med en tredjedel. Det tilsvarer strømforbruket til omkring 15 000 husstander.