Disse tre skal døgne i bilen for å se Northug

PÅ LANGTUR: Lars Vik Tolstad, Anders Polland Vik og Trond Vik har allerede begynt å glede seg til VM-stafetten i Falun om to uker. De gleder seg ikke riktig så mye til den 16 timer lange bilturen, selv om det heller ikke skal bli noe problem. Håpet er å få se Petter Northug knuse svenskene på oppløpet inne på skistadion. Trond vil gjerne se sin store helt kjøre sidelengs over mållinjen slik han gjorde i 2011. Tronds far og Anders’ bestefar, Jørn, var ikke til stede da bildet ble tatt.

PÅ LANGTUR: Lars Vik Tolstad, Anders Polland Vik og Trond Vik har allerede begynt å glede seg til VM-stafetten i Falun om to uker. De gleder seg ikke riktig så mye til den 16 timer lange bilturen, selv om det heller ikke skal bli noe problem. Håpet er å få se Petter Northug knuse svenskene på oppløpet inne på skistadion. Trond vil gjerne se sin store helt kjøre sidelengs over mållinjen slik han gjorde i 2011. Tronds far og Anders’ bestefar, Jørn, var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Om to uker hiver de seg i bilen for å kjøre tur-retur Falun på én dag. Alt for å se Petter Northug knuse svenskene på sisteetappen under VM-stafetten.

DEL

– Svensk stafettseier i Falun hadde vært så ille at jeg heller hadde sett Liverpool snyte Manchester United for ligagullet på målstreken.

Ordene tilhører Lars Vik Tolstad, en livslang Manchester United-supporter.

Natt til fredag 27. februar, nærmere bestemt rundt klokka 02.00, setter han og onkel Jørn, fetter Trond og hans sønn Anders seg i bilen fra Porsgrunn i retning den svenske VM-byen Falun. Målet er noen timer med VM-stafett, og forhåpentligvis norsk seier, før de setter seg i bilen igjen og kjører hjem.

En tur på totalt 110 mil.

Håpet er å bruke åtte timer - hver vei.

– Jo, det er litt galskap. Men det er sånne ting som trigger meg. En stafett i et verdensmesterskap er noe av det største man kan få overvære. Selv om vi sikkert kunne sett det hele bedre på tv, så er det trykket og livet på stadion vi søker. Det kommer til å bli en opplevelse for livet, sier Lars Vik Tolstad.

– JEG ELSKER NORTHUG

Det er det norske laget de vil se krysse målstreken først. Men kanskje enda viktigere er det at mannen som etter alle solemerker skal gå sisteetappe, Petter Northug, er med. Det er han de reiser for å se. Først og fremst.

– Skrekkscenarioet er at han blir syk og ikke går stafetten.

– Jeg elsker Petter Northug, sier Lars der han sitter med Northug-genseren og ordene «Kor va dæm hen?!» over brystet.

– Han er elsket og hatet overalt. For oss blir det noe ekstra å få se han gå i Sverige der han nok er mer populær enn i Norge.

Men de reiser ikke tur-retur Falun fordi de er sikre på seier.

– Jeg frykter at Johan Olsson kommer til å stikke ifra på en av klassisk-etappene.

– Hvordan blir stemningen i bilen på vei hjem da, hvis svenskene vinner?

– Da tror jeg vi må finne oss nærmeste pub og bli i Sverige resten av helga, smiler Lars.

Trond på sin side, bare smiler av spørsmålet.

– Jeg er Aston Villa-fan, så jeg er vant til å tape. Det har jeg god rutine på, ler han.

STARTET MED URÆDD

De kunne valgt å ta helgen i Falun, og kanskje også få med seg femmila to dager etter, men har valgt å gjøre turen på én dag.

– De fleste hoteller ligger ti mil unna, og var dessuten overbooket. I tillegg har det litt med familielogistikk og en travel hverdag å gjøre, sier Lars.

– Vi er tre stykker som skal bytte på å kjøre, så det blir greit. Jeg tenker også å lage en quiz for å få tida til å gå.

Yngstemann i reisefølget, Anders, har heller ingen problemer med en lang kjøretur.

– Jeg er vant til å kjøre i bil, så det gjør meg ingenting. Jeg interesserer meg for all idrett. Jeg husker trykket i Holmenkollen i 2011, og håper på en reprise, sier han.

De var til stede og så Northug-showet i Holmenkollen i 2011. Men interessen for å reise på idrettsarrangement startet lenge før det. På 1980-tallet var fetterne Trond og Lars ofte på tur for å se Urædds herrelag i håndball, «Urædd-ekspressen».

– Lars var vel ti år, eller noe sånt. Det var der det hele startet, forteller Trond.

Spesielt Trond har sittet i bil før, og er ikke redd for en 16 timers tur til Falun.

– Jeg og faren min kjørte til Marseille i 1998 og fikk se Norge slå Brasil i fotball-VM.

Men det kommer godbiter før det også. I dag setter far og sønn seg på flyet til Birmingham for å se Aston Villa spille FA-cupkamp mot Leicester.

– Kampen går på søndag, så vi satser på å få med oss enda et oppgjør i Birmingham-området på lørdag, forteller de.

SITTER I SVINGEN

Men det er den store duellen mellom Norge og Sverige, mellom Petter Northug og Calle Halfvarsson som blir vinterens store idretts-høydepunkt.

– Vi har fått plasser inne på skistadion, i svingen før oppløpet. Det er kanskje det mest kritiske punktet før spurten, sier Trond.

– Hvis Northug går sidelengs over målstreken denne gangen også, kommer det til å ta helt av for meg, sier Trond.

– Det finnes ingen bedre å slå enn svenskene, slår Lars fast.

Artikkeltags