Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Slik får du lavere rente på forbrukslån

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen Lånehjelpen gir deg den informasjonen du trenger å vite om renter og forbrukslån.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Dersom du sitter mot slutten av hver måned med en følelse av at alle pengene dine går ut i betaling av renter og avdrag på lånene dine, er du ikke alene. Men dette er ikke den gode nyheten.

Den gode nyheten er at for mange finnes det en ganske enkel løsning på dette problemet. I mange tilfeller vil du som låntaker kunne refinansiere lånene dine, og dermed oppnå lavere renter, lavere totalbeløp for tilbakebetaling og i mange tilfeller vil du også ha muligheten for lavere månedlige innbetalinger.

Denne artikkelen tar for seg litt generell informasjon om refinansiering av lån, hvorfor man bør gjøre det og når det kan lønne seg. Den går også litt inn på hvordan din økonomiske situasjon påvirker rentesatsen du blir tilbudt, og hvordan dette er en faktor som ofte forandrer seg over tid, og som kan danne grunnlag for re-evaluering av rentesatsen din.

Hvorfor refinansiere?

Refinansiering er uttrykket som brukes for å beskrive en type transaksjon der du tar opp ny gjeld med bedre betingelser for å betale ned gammel gjeld med dårligere betingelser.

Det er flere faktorer som kan ha innvirkning på hvor gode betingelser man får på være mange grunner for hvorfor man skal kunne få bedre betingelser for ny gjeld enn det man har på den gamle gjelden. Refinansiering er prosessen du kan bruke for å dra fordel av disse faktorene.

Faktorene kan inkludere ting som for eksempel nedgang i den generelle rentesatsen i markedet, konkurransen mellom utlånere, prisstigning i eiendomsmarkedet, den økonomiske situasjonen din, og i somme tilfeller valutakursene.

Det er verdt å nevne at du også får bedre oversikt over økonomien din dersom du for eksempel samler mindre lån og kredittkortgjeld i et større lån med lavere effektiv rente. Når du får bedre oversikt over økonomien ser du lettere hvor mye lånene egentlig koster deg, og det blir også lettere å planlegge betalingene og fokusere på å få nedbetalt lånet. I mange tilfeller fører dette til at folk betaler ned lånene sine fortere. 

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen Lånehjelpen.

Revaluer økonomien din

Renten du blir gitt på lånene dine er basert på hvor stor risiko banken ser i å gi deg lån. Det er viktig å huske på at dette er basert på situasjonen du var i da du tok opp lånet. For mange forbedrer den økonomiske situasjonen seg og blir mer stabil ettersom de blir mer veletablerte.

Forbedringen i risikoprofil kan blant annet skyldes økt inntekt og antall år i fast jobb. Betalingshistorikk på eksisterende lån er også en viktig faktor.

Dersom du har eiendom er det også viktig å sjekke om eiendommen din har steget betydelig i verdi i forhold til den opprinnelige kjøpesummen. Dersom dette er tilfelle (som det ofte er) så kan det hende at gjeldsgraden på eiendommen din har sunket raskere enn den opprinnelige beregningen din, noe som vil gjøre deg mye mer kredittverdig.

Det kan lønne seg å sjekke innimellom om hvordan den økonomiske situasjonen din kan ha påvirket kredittverdigheten din slik at du kan ha tilgang til billigere lån etter en ny kredittvurdering.

Skifte bank

Låntakere generelt ser på rentenedgang som en måte å spare penger på. Når renta går ned tenker de fleste låntakere at de automatisk kommer til å få mindre månedlige renter og avdrag, og at rentenedgangen automatisk kommer til å bety romsligere økonomi.

Faktum er at bankene som regel er raske med å forandre renta når den justeres oppover slik at du må betale mer. Når det gjelder justering den andre veien, slik at banken tjener mindre, får pipa ofte en annen låt. Da opplever vi som regel en litt annen situasjon. Justering er da plutselig en lang og kronglete prosess som kan ta månedsvis å fullføre slik at du kan få nyte godt av forandringen.

Når dette skjer er det mange som velger å refinansiere gjennom en konkurrerende bank. Det å gå til en konkurrerende bank for å refinansiere lånet ditt kan ofte være lettere enn å få en lavere rente og bedre betingelser for lånet ditt gjennom den banken du allerede har lån hos. Konkurrerende banker pleier ofte å tilby attraktive betingelser for nye låntakere slik at de kan øke sin markedsandel ved å kapre nye lånekunder.

Det er selvfølgelig mulig å fortsette med den samme banken, men dersom du virkelig ønsker å oppnå lavest mulig rente på lånene dine må du være åpen for å bruke den banken som kan gi deg de beste betingelsene.

Samle smålån

Smålån og kredittkortgjeld er ikke laget for å bli tilbakebetalt over tid. Dersom du betaler dem tilbake over flere måneder har de en tendens til å bli svært dyre. Dersom du har ett eller flere dyre smålån som du ikke har anledning til å betale tilbake mer eller mindre umiddelbart er dette en av de beste grunnene for å refinansiere.

Dersom du refinansierer smålån og for eksempel samler dem i et større forbrukslån kan du som regel få en mye mer gunstig rente på lånet. I tillegg til dette slipper du unna med å bare betale månedlige administrasjonsgebyrer på et lån, som vanligvis fører til enda større innsparinger.

Sjekk markedet

En viktig faktor for å kunne redusere hvor mye du betaler i rente har med markedet å gjøre. Dersom du kjenner markedet vil du finne ut at de forskjellige långiverne spesialiserer seg på forskjellige risikoprofiler. Noen långivere er også mer aggressive enn de andre i markedet, kanskje på grunn av deres posisjonering i markedet på det tidspunktet du ønsker å låne. Dersom du finner den rette långiveren på det rette tidspunktet vil du kunne oppnå en markant reduksjon i hvor mye rente du betaler.

Desto større overblikk du har over markedet, og de långiverne som konkurrerer om å få deg som kunde, desto lavere rente kan du oppnå ved å sammenligne de forskjellige tilbudene du får på søknadene dine. Lånehjelpen, som Nettavisen.no står bak, kan være et bra sted å starte ettersom det gir deg et bredt overblikk over noen av de mest populære lånetilbudene i det norske markedet.  

Eff. Rente 16,24%, 65.000,- O/5 år, etabl. Geb. 900,- Totalt: 93.068,-

Del artikkelen på Facebook