Annonsørinnhold fra Byggfag Opplæringskontoret Telemark

Hva er dette?

FULGTE SNEKKERDRØMMEN: Preben Østby (18) har alltid likt å være ute og jobbe praktisk. For han var en utdannelse innen byggfag det riktige valget.  
FULGTE SNEKKERDRØMMEN: Preben Østby (18) har alltid likt å være ute og jobbe praktisk. For han var en utdannelse innen byggfag det riktige valget.  

Preben (18) fulgte snekkerdrømmen - nå oppfordrer han flere til å gjøre det samme

Preben Østby (18) har alltid likt å bruke kroppen og være ute. I dag er han glad for at han valgte en yrkesvei som lar han gjøre det han elsker.

Annonsørinnhold fra

- Jeg blir mye mer motivert og interessert av å være ute i feltet enn å sitte inne på skolebenken, forteller Preben Østby (18). 

Preben startet på bygg- og anlegg ved Skogmo videregående skole etter ungdomsskolen. I dag er han tømrerlærling hos Byggmester Lauritsen AS og har en aktiv og variert arbeidshverdag - akkurat som han ønsker. 

- Akkurat nå er jeg med på å sette opp noen tomannsboliger på Falkum, men jeg får være med på mange ulike prosjekter og lærer veldig mye forskjellig, forteller tømrerlærlingen. 

Preben er på sitt første år som lærling og har ett år igjen før han kan ta svenneprøven. Under lærlingperioden får han lønn av lærlingebedriften og blir fulgt opp av Byggfag Opplæringskontoret Telemark

- Jeg har en app hvor jeg logger hva jeg gjør i løpet av en dag. På den måten kan opplæringskontoret følge med på at jeg når kompetansemålene og får den opplæringen jeg skal ha.

 

En sikker yrkesvei

En annen grunn til at Preben valgte å bli tømrer, er den sikkerheten yrket gir han. I dag er nemlig over 90 prosent av de som fullfører en utdanning innen byggfagene i fast jobb etter endt læretid.

- Det er helt klart behov for denne type kompetanse i arbeidslivet og det er nesten alltid jobb å få. Jeg er med andre ord ikke redd for å gå arbeidsledig når jeg er ferdig utdannet, smiler Preben. 

Nå som Preben virkelig har funnet seg til rette i tømreryrket og sikret seg en lærlingplass håper han på å kunne inspirere andre til å gå samme retning som han. 

- Spør du meg passer dette yrket for alle, men kanskje ekstra godt for dem som liker å jobbe praktisk og motiveres av å skape noe.

- Ikke minst er det mange muligheter etter endt svennebrev. Man kan begynne på fagskole, ta mesterbrev, bli ingeniør (Y-veien) eller starte sin egen bedrift, avslutter Preben.

10 grunner til å velge yrkesfag:

  1. Du kommer deg raskt ut i arbeid
  2. Gode jobbmuligheter. 9 av 10 er i fast jobb etter endt læretid
  3. Du har mange yrker å velge blant
  4. Du kommer raskere inn i boligmarkedet
  5. Du unngår et stort studielån
  6. Du får lønn mens du utdanner deg
  7. Bra for deg som vil starte egen bedrift
  8. Du har mange muligheter til å utdanne deg videre
  9. Du blir god til å løse problemer og jobbe selvstendig

  10. Du sperrer ingen muligheter, men åpner flere

Et stort behov for fagarbeidere i bransjen

Det er totalt fire videregående skoler i Telemark som tilbyr bygg- og anleggsteknikk. Skogmo, Kragerø, Rjukan og Lunde videregående skole. Dette er skoler som utdanner det meste innen håndverksfagene.

STORT BEHOV FOR FAGARBEIDERE: Over 90 prosent av de som fullfører en utdanning innen byggfagene har fast jobb etter endt læretid.

- Vi opplever at de fleste som gjennomfører VG2 ender i en læreplass, og når det kommer til lærebedrifter er det stor etterspørsel etter lærlinger i vårt distrikt, forteller Kine Fragell ved opplæringskontoret for byggfag.

- Vi er stolte når vi kan si at vi har læreplass til de fleste som er kvalifiserte og ønsker å gjennomføre et svennebrev.

1. mars er fristen for å søke videregående skole og læreplass i www.vigo.no. Dette er ikke en søknad om lærebedrift, men søknad om retten til en læreplass.

- Utdanningsløpet er som oftest to år på videregående skole og to år i lære, dette kalles det ordinære løpet. Men det finnes absolutt mulighet til å nå målet på andre måter også, forteller Fragell.

Opplæringskontoret opplever stadig at elever som har valgt andre retninger, angrer og kanskje har brukt opp sin skolerett. For disse har opplæringskontoret et løp som kalles «full opplæring i bedrift».

- Det vil si at de har et fire års løp ute i en bedrift og må kun ta fagrettet eksamen i løpet av læretiden. Uansett bakgrunn vil vi i de fleste tilfeller kunne lage et tilpasset løp for de som ønsker dette, avslutter hun.

Del artikkelen på Facebook