Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Opplevelser rundt hver sving

– Telemark byr på en unik blanding av kultur og kreativitet. Det er kort vei fra kysten til fjellet. Kontrastene er store, og folk er aktive. Resultatet er at det skjer noe over alt. Telemark byr på opplevelser rundt hver sving, sier reiselivsdirektør Caroline Laurhammer.

Annonsørinnhold i samarbeid med

– Turistene blir lenger i fylket. Det kommer at Telemark har så mye og så vakker natur, men vi har så mye mer enn bare flott utsikt. Det skjer noe bak over alt – i hele fylket. Turistene finner aktiviteter over alt, utdyper Laurhammer.

Bø Sommarland

– Sommarland i Bø er uten tvil et av Telemarks aller viktigste lokomotiv i reiselivssammenheng, sier markedssjef i Visit Telemark Håkon Nordby. – Besøkstallet har ligget på 140 000 personer i snitt de siste årene. Det er mye, og i år satser parken på en ny attraksjon for å holde sin sterke posisjon.

Den nye attraksjonen er nesten 160 meter lang, eller omtrent én og en halv fotballbane. Likevel er sklien barnevennlig, og avhengig av gjestens høyde forventes det at barn ned i 6 års-alderen kan ta den. Attraksjonen er den eneste av sitt slag, og det finnes under ti lignende i hele verden. Spesialeffektene gjør den til en magisk, flerdimensjonal vannsklie, hvor de fleste av sansene dine brukes på turen. På fem steder i løpet av nedfarten kan du oppleve forskjellige filmklipp med lyd. Filmklippene kan endres slik at overraskelsene blir nye for hver tur. Derfor har attraksjonen fått navnet TRYLL.

– Besøket i Sommarland har ringvirkninger langt utenfor kommunens grenser. Bø Camping vokser og bygger i år flere mikrohytter – eller Pods, som de kalles. Klatreparken Høyt og Lavt er spennende for ungene. De kan bade den ene dagen og klatre neste dag, sier markedssjefen. – Ikke langt unna ligger Norsjø Ferieland med dagscruise med MS Telemarken, Wake Board-bane og piratshow.

Opp til Telemarks tak

Både turister og fylkets egne innbyggere vil gjerne til fjells. Turen opp til Gaustatoppen er blitt veldig populær de siste årene.

– Vi regner med at 125 000 mennesker var oppe på toppen i fjor. Det er en økning på 25 prosent, sier Laurhammer. – 50 000 av dem tok Gaustabanen inne i fjellet. Resten tok bena fatt.

Det betyr at Gaustatoppen også er viktig for overnattingsbedriftene i fylket.

– Det er morsomt at det skjer så mye i utviklingen av Telemark som reiselivsfylke, mener Nordby. – Det kommer nye overnattingstilbud, som f.eks. Glamping - luksuriøse telt - ved Tinnsjøen. I Tessungdalen tilbyr Å-camp overnatting i små trehytter.

Vemork

Rjukan og Tinn-området har et vell av tilbud: Hardangervidda Nasjonalparksenter, båten Fjellvåken som går inn til Mogen, Krossobanen, turmulighetene i fjellet, ny klatrepark åpner i juli, og ikke minst Industriarbeidermuseet på Vemork.

Kysten og Kragerø

Øyhopping er et lavterskeltilbud som gjør det mulig å komme seg ut til øyene selv om en ikke har sin egen båt. Ferjeselskapene i Brevik, Helgeroa og Kragerø har ruter som åpner deler av skjærgården for alle. – Det er mulig å kjøpe en billett, og så kan en reise så mye en vil med alle ferjene. Det er tid til å gå i land, bade og kanskje spise et godt måltid på de øyene som har servering, sier Laurhammer. – DNT har merket en rundløype på Bjørkøya, den er veldig fin.

Markedssjefen løfter fram nasjonalparken på Jomfruland som en annen attraktiv destinasjon. – Der er det sandstrender og rullesteinstrender, og det er mulig å besøke fugletårnet, sykle, bade og gå en tur på den flate øya. Her ligger også tjernet som Theodor Kittelsen brukte da han malte «Nøkken».

Kulturopplevelser over hele fylket

– Det er et utrolig utvalg av kulturarrangementer og festivaler gjennom hele sommeren. Mange arrangementer er allerede over, men enda flere kommer de nærmeste månedene, sier Laurhammer.

Bluesfestivalen er den mest kjente internasjonalt, og Seljord med sine arrangementer er kanskje størst.

– Telemark kan trolig by på Norges mest spennende kulturprogram i sommer. Vi har en unik blanding av gammel kultur og nye, kreative ideer. Det er stort engasjement i fylket, og derfor er tilbudet så variert og bra, avrunder Nordby.

SOMMARLAND: 140 000 personer besøker Sommarland. I år kommer en ny sklie i Badeparken.
JOMFRULAND: Sykkel, padling eller bare en fin spasertur. Mulighetene på Jomfruland er mange.
GAUSTATOPPEN: Mange finne veien opp på toppen av Telemarks høyeste fjell. De fleste bruker beine, men Gaustabanen inne i fjellet er også et populært tilbud.
Del artikkelen på Facebook