Annonsørinnhold i samarbeid med Fagflis Grenland

Hva er dette?

 
 

Norges første kirke med ventilert fasade i flis

Lysø Flis & Naturstein, bedre kjent som Fagflis Grenland leverer flis til det som blir norges første flislagte kirke. - Dette er det mest spennende prosjektet vi noen gang har vært med på, forteller daglig leder, Fredrik Lysø.

Annonsørinnhold i samarbeid med Fagflis Grenland

SPENNENDE: Fredrik Lysø forteller at det skal noe til for å toppe dette spennende prosjektet.

I august startet jobben med å flislegge Østre Porsgrunn kirke, som blir den første flislagte kirken i Norge. 

- Det finnes ingen andre kirker i Norge med ventilert fasade i flis. Den blir helt unik forteller Fredrik Lysø, daglig leder hos Fagflis Grenland. 

Han forteller også at det har vært en lang prosess i forkant av prosjektet.

- Vi var en av flere leverandører som ble vurdert av entreprenør, og til slutt sto det mellom oss og en annen leverandør. I januar fikk vi begge i oppgave å lage en prøvevegg inne i den eksisterende kirkestua, hvor vi skulle vise hva vi kunne levere. Det var en morsom oppgave, og når det ble klart at det var vi som fikk jobben gikk turen rett til Italia. Der ligger flisfabrikken Mirage, som leverer den hvite spesialproduserte flisen vi bruker, forteller han.

3000 kvadratmeter flis

Fagflis Grenland leverer nærmere 3000 kvadratmeter med spesialproduserte fliser til kirken. 1700 kvadratmenter utvendig og resten innvendig.

- Det er fasaden på dette bygget som får mest oppmerksomhet, men det skal legges fliser på alle vegger også innvendig. Det blir slipt betong på gulvet og eikespiler i taket som sammen med de hvite flisene kommer til å gi en spesiell atmosfære, forteller Lysø. 

Fasaden vil være synlig fra innsiden av kirken, gjennom store vinduer. Tanken er at det skal se ut som fasaden fortsetter inn i bygget.

Det finnes ingen andre kirker i Norge med en flislagt fasade som denne. Den blir helt unik.

Fredrik Lysø, Fagflis Grenland

- Vi må også ta av oss hatten for arkitekt Espen Surnevik, som har tegnet kirken. Ingenting av dette hadde vært virkelighet om det ikke var for han.

Videre forteller han at det var Surnevik som ville ha så hvite fliser som mulig, noe som ble tatt med i beregningen da råstoffene skulle blandes.

- Resultatet er glimrende, og hvitere enn dette får man ikke i denne typen kvalitet, sier Lysø.

Han forteller også at flisen er helt vedlikeholdsfri, og at det ikke vil feste seg smuss eller møkk på den ventilerte fasaden de leverer.

- Eller det vil si, det vil feste seg, men det går vekk ved vask. Denne type flis er helt tett, noe som innebærer at smuss ikke vil trenge inn i den. Kirken vil holde seg hvit så lenge fasaden rengjøres jevnlig, som alle andre bygg.

FLIS FRA ITALIA: Det er tatt opptil 18 hull i flisene som ligger foran vinduene som vist på bilde.

Studietur til Italia

FORNØYDE KARER: Prosjektleder Steinar Dale fra Tor Entreprenør (t.v.) og Fredrik Lysø er godt fornøyd med fremdriften på fasaden.

I forkant av byggeprosessen var både arkitekt, prosjektleder, anleggsleder og andre utførende på studietur til Italia for å overvære produksjonen av flisene. Der fikk de se produksjon av baseflisene, samt hjørner og spesialstykker. 

- I slutten av august sendte fabrikken arkitekten som hadde tegnet detaljene knyttet til fasaden for å overvære oppstarten. Han kom i ens ærend for å sette i gang gutta og hjelpe til i starten. Det er det jeg kaller god service, sier den daglige lederen. 

Videre forteller han at italienerne er mildt sagt begeistret for prosjektet.

- De ser verdien av å være med på å forme et slikt signalbygg, sier Lysø. 

Kirken skal stå ferdig sommeren 2019, og Lysø forteller at det virker som de er i rute. 

FLISLEGGER: Tor Entreprenør AS monterer flisene fra Fagflis Grenland.

Unikt prosjekt

Lysø har drevet med fliser i mer enn 20 år, og på spørsmål om det har vært en spennende prosess svarer han med klar tale: 

- Absolutt. Vi er jo ikke overraskende veldig opptatt av fliser, og når vi får mulighet til å levere noe så unikt som dette blir vi mildt sagt begeistret. For oss blir det ikke stort større enn dette, og jeg er klar over at det skal noe til for å toppe dette, sier Lysø og smiler. 

Hvor lang holdbarhet er det på slike fliser? 
- Det er ikke noe holdbarhetsdato. Denne kirken kommer til å stå i mange hundre år, avslutter Lysø.

Fagflis Grenland

Del artikkelen på Facebook