Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Løs mysterier - og lær historie samtidig

Telemark Museum er trolig det første museet i Norge som tar i bruk Escape Room for å formidle historiske fakta.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Grunnideen med Escape Room er at man blir låst inne i et rom, og for å komme ut må mange koder, gåter og oppgaver løses. Siden Telemark Museum er nettopp et museum, er det ikke slik at publikum blir låst inne. Oppgavene som skal løses, befinner seg i flere rom i hovedbygningen i Brekkeparken.

Escape Room

– Oppgavene og mysteriene skal løses i løpet av 60 minutter, og dette er et tilbud til våre voksne gjester, forklarer formidler Andreas Nordmo.

Utfordringene er knyttet til Niels Aall, som har bodd i huset. Han var en av handelsminister i 1814 og aktiv politiker i Norge.

– Konseptet er at vi tidsmessig er tilbake i sommeren 1814. Napoleonskrigene pågår, og Niels Aall sitter i forhandlinger i Moss og trenger publikums hjelp. I hans bolig på Søndre Brekke skal det løses koder og skaffes nøkler og så videre. Vi vil ikke røpe oppgavene, men dette blir utfordrende uten å være umulig.

Telemark Escape – som prosjektet kalles – skal bidra til å formidle både lokalhistorie og kunnskap om internasjonale hendelser.

Åpne parken

– Vi ønsker å nå alle, og om vi skal ta ordet «alle» på alvor, da må vi finne ut hva som skal til for at folk har lyst til å komme til museet, sier leder for museets formidlingsavdeling Christine Hermansen. – Det var nettopp det vi fant ut da vi lyktes med arrangementer som «Skrekkeparken», «Påske i Parken og utvidelse av 17. mai og julemarkedet. Da skapte vi en ramme så folk forstod hva de skulle være med på. Vi klarte å skape aktiviteter som publikum ville ha.

– Publikum har massevis av tilbud å velge i. Det skaper nye forventninger til oss, og det må vi tilpasse oss til, sier Nordmo. – Det har vi klart, blant annet gjennom de store arrangementene og levende formidling.

– Vi mener at museet har mye å bidra med, og at vi kan gi tilbud publikum ikke finner andre steder, sier Hermansen. – Vi har en kunnskap som er viktig for folk, og det formidler vi på mange måter. Escape Room er en stor satsing for oss, men vi har også en rekke andre aktiviteter i parken. Vi satser bevisst på ulike formidlingsgrep, men det ligger alltid en seriøs tankegang i bunn – uansett hvordan vi rigger til arrangementene.

Andre arrangementer

«Skrekkeparken» handler egentlig om overgangsritualer i den mørke perioden i Norge, men det er satt inn i en ramme som gjør at folk har lyst til å komme. Formidling av myter og sagn fra Telemark blir formidlet i en ramme som har appell i vår tid.

– Vi er opptatt av å senke terskelen for å komme til museet og å åpne dørene for nye besøkende, fastslår Hermansen. – Parkjazz er et av flere arrangementer som foregår i Brekkeparken. Vi har åpnet oss som formidlingsarena. Det er positivt, for da får folk et forhold til museet også.

«Parkdetektiven» er et tilbud til de yngste. Hver lørdag møter parkdetektiven opp klokka 13 og inviterer barn med for å hjelpe han eller henne å løse dagens mysterium.

«Afternoon Tea» har også slått godt an. En tradisjonell Afternoon Tea serveres på et fat i tre høyder. Den historiske bakgrunnen er herregårdens tilknytning til England.

– Dette er bare noe av tilbudet vi har. Selvfølgelig tilbyr vi tradisjonell omvisning og utstillinger. I år er det pressefotografenes evne til å formidle som er tema for utstillingen. 

FAKTA

Telemark Museum drifter fem enheter:

- Brekkeparken

- Henrik Ibsen Museum på Venstøp

- Ulefos Hovedgaard

- Porselensmuseet i Porsgrunn

- Kittelsenhuset i Kragerø

Billetten koster kr 70 for voksne og 30 for barn. Et årskort for alle museene koster kr 100 for voksne og 50 for barn. Telemark Escape krever egen billett. 

AFTERNOON TEA: En tradisjonell Afternoon Tea serveres på et fat i tre høyder. Tilbudet har blitt svært godt mottatt av Brekkeparkens besøkende.
Del artikkelen på Facebook