Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Jon Mosebøs pinnekjøtt er klart!

Allerede tidlig i oktober var Jon i gang med forberedelsene til det som for mange nordmenn er årets kulinariske høydepunkt, julemiddagen. Nå er endelig pinnekjøttet hans i butikken - og du kan se hvordan det blir til her!

Annonsørinnhold i samarbeid med

 

For femten år siden laget Jon Mosebø sitt eget pinnekjøtt oppe i Sauland der han kommer fra. Partiet var lite, og ment bare for familie og venner. Kjøttet ble imidlertid så vellykket at Jon ville prøve å selge det i butikken året etter: 

– Første gang vi solgte det i butikk, laget vi nærmere 200 kilo.

Det er ingen tvil om at pinnekjøtt har tatt seg opp som julemiddag i grenlandsdistriktet. Jon tror vestlendinger har tatt med seg juletradisjonen på flyttelasset, og påvirket østlendingene til å prøve det samme.

– Det er vel nesten ingen som ikke har pinnekjøtt på bordet i løpet av julen lenger.  I år kommer vi til å selge to tonn, sier en fornøyd Jon. 

Med så høy produksjon av pinnekjøtt starter planleggingen tidlig. Jon og gjengen starter produksjonen i oktober. 

– Da er jula i gang for oss, smiler Jon. 

Meny Saga

Butikken feirer 15 år som Meny i år!

Kontakt:

Telemarksveien 14, 3734 Skien

Telefon: 35 91 38 38

Send e-post

I år er det voldsom fin kvalitet på lammekjøttet vi bruker!

Jon Mosebø

Ekstra delikat

– I år er det voldsom fin kvalitet på kjøttet vi har fått, da er det gøy å jobbe videre med. Kvaliteten på lammekjøttet kommer av et godt beite i år, med en fuktig vår og sommer, sier en tydelig fornøyd Jon. 

Prosessen starter med at kjøtt fra slakter legges i en saltlake laget på Meny Saga. Den saltlaken har et par hemmeligheter som gir kjøttet et ekstra delikat rødskjær. Etter 5 dager er kjøttet hardsaltet og klar til opphenging. 

Jon Mosebøs pinnekjøtt skiller seg også ut på andre måter. Pinnekjøttblandingen består nemlig ikke bare av lammesider, men også bog. Det betyr mer kjøtt og mer smak. 

Kjøttet henger til tørk i fire uker, og det er veldig viktig at de ikke henger helt inntil hverandre. I tillegg må rommet det tørker i ha riktig temperatur og luftfuktighet. Etter å ha tørket i fire uker, er kjøttet klart til å skjæres opp. På Meny Saga kan kundene velge om de vil kjøpe ferdig kjøtt i pose, eller velge ut en egen side som henger ute i butikken og skjæres opp i etterkant. 

– Jeg synes vi har fått veldig bra drag på pinnekjøttet. Andre kan sikkert lage godt pinnekjøtt de også, men dette kjøttet har vi smakt på og kan anbefale, sier Jon. 


 

Deler familieoppskrift

Det viktigste å huske på for å videreforedle det gode råmaterialet, er å dampe pinnekjøttet, ikke koke det. Også tilbehøret er viktig for å få en god julemiddagsopplevelse, og Jon er villig til å gi fra seg sin familieoppskrift på kålrabbistappen:

Lag en tjukk hvit saus som base for stappen. Tilsett kålrabbi, og smak til med pepper, salt og... sukker!  

– Den har jeg lært av min mor, og det er vel flere i Sauland som har laget den sånn. Den tykke, hvite sausen sammen med sukkeret, sikrer et god tilbehør til en nydelig julemiddag, avslutter Jon. 

Del artikkelen på Facebook