Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Bli med på Nikulsvandring i Eidsborg

St. Hansaften kan du være med på en tidsreise tilbake til middelalderen. Etter flere års opphold tar Vest-Telemark Museum opp igjen den levende formidlingen av den eldgamle Nikulsvandringen rundt Eidsborgtjønni.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Helgenstatuen av St. Nikolaus, lokalt kalt Nikulks, står til vanlig inne i Eidsborg stavkyrkje. Midtsommerkvelden blir den tatt ut av kirken og båret i en prosesjon rundt tjernet i Eidsborg. Seremonien har vært knyttet til St. Hansaften og Eidsborg stavkyrkje siden 1300-tallet og er en blanding av hedensk og katolsk tradisjon. Vannet hadde magisk kraft denne natta, og både statuen og de som gikk i prosesjonen, skulle komme i kontakt med denne kraften. Synder skulle bli forlatt, og sykdom skulle helbredes. Selv om kirken etter reformasjonen prøvde å stanse ritualet, holdt bygdefolket i Eidsborg på med vandringen helt til slutten av 1700-talet.

23. juni på Vest-Telemark Museum kan du være med på foredrag om Nikulstradisjonen og vesper i stavkirken før du kan delta i selve prosesjonen. Museet ser gjerne at du stiller i middelalderklær og har selv noen klær til utlån.

Del artikkelen på Facebook