Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Besøk verdensarven på Rjukan og Notodden

Industriarbeidermuseet er navet i formidlingen av industriarven. Rjukan og Notodden er Norges åttende verdensarvsted. Industriarbeidermuseet fokuserer på den historien, men forteller også om tungtvannsaksjonene.

Annonsørinnhold i samarbeid med

I fjor ble kjelleren som sabotørene benyttet under tungtvannsaksjonen i 1943, gjenfunnet. Og det viste seg at store deler av kjelleren er intakt. Besøkssenteret i kjelleren skal stå ferdig i 2020, men allerede i år blir det anledning til å besøke kjelleren.

– I sommer blir det eksklusiv omvisning, kan reiselivsdirektør i Visit Telemark Caroline Laurhammer fortelle. – Billetter blir lagt ut på nett, og gjestene blir tatt med på en times omvisning i grupper på 10-15 personer. Mange omvisninger blir det ikke, så det gjelder å bestille tidlig.

Lysbuen på Notodden

Rjukan og Notodden var åsted for Norsk Hydros pionervirksomhet innen produksjon av gjødsel. Lysbuen på Notodden og Industriarbeidermuseet på Rjukan forteller om industrieventyret, der vannet ble gjort om til elektrisk kraft og skapte grunnlag for industri og arbeidsplasser.

Telemarksgalleriet og Lysbuen viser kunst og industrihistorie i Tinfos Papirfabriks industrihall fra begynnelsen av forrige århundre. I galleriet vises utstillinger med nasjonal og internasjonal kunst.

Kunstsamlingen inneholder verker fra Norsk Hydros og Norsk Industriarbeidermuseums kunstsamlinger, samt Terje Bergstadsamlingen. Kunstsamlingens hovedvekt er bilder fra kraftutbyggingens og industriens gullalder i Telemark, med kunstnere som Christian Skredsvig og Theodor Kittelsen.

Industrimuseet i etasjen over galleriet fortelle om lysbueovnen og kunstgjødsel. Kunstgjødselproduksjonen var avgjørende for å endre en vanskelig matsituasjon verden over, og den forandret Norge fra et fattig bondesamfunn til et moderne velferdssamfunn.

Vemork og museum

Rjukanfossen ga vann til strømproduksjonen i Vemork kraftverk - verdens største kraftstasjon da den stod ferdig i 1911.

Nå er Vemork for lengst omgjort til et museum, Norsk Industriarbeidermuseum, der besøkende kan lære mer om det fantastiske energieventyret som utspant seg på Rjukan.

Museet har en permanent utstilling om industristedet Rjukan, som gir et innblikk i historien som ligger til grunn for at Rjukan nå er på UNESCOs verdensarvliste.

Kampen om tungtvannet

Norsk Industriarbeidermuseum på Vemork er kanskje mest kjent for sin presentasjon av Rjukans krigshistorie. Kraftstasjonen var åstedet for en av de viktigste sabotasjeaksjonene under 2. verdenskrig da norske sabotører hindret tyskerne i å utvikle atomvåpen av tungtvannet som ble produsert her.

Sabotørene

Utstillingen «Helter i Telemark» dramatiserer de fire berømte sabotasjeaksjonene mot tungtvannsproduksjonen, men det legges også stor vekt på alle de andre lokale aksjonene under krigsårene på Rjukan.

Besøkende på Rjukan har også anledning til å bli med på guidede turer som følger den siste delen av sabotørruta, fra Rjukan Fjellstue til Vemork, hvor vi krysser juvet. Turen følger den originale sabotørruta.

Underveis får deltakerne innsikt i historien rundt en av de mest kjente og berømte aksjonene under 2. verdenskrig. Turen passe for alle i normal fysisk form.

RJUKAN: Rjukanfossen ga vann til strømproduksjonen i Vemork kraftverk - verdens største kraftstasjon da den stod ferdig i 1911. Industriarbeidermuseet på Rjukan bruker maskinhallen som utstillingsområde.
Del artikkelen på Facebook