Annonsørinnhold fra Sparebankstiftelsen DNB
Hva er dette?
Barnas bondegård: - Her lærer barna om ansvar, empati og kjærlighet for dyrene
Klyve skoles SFO er ikke som alle andre skolefritidsordninger, her har elevene nemlig tilgang til sin helt egen bondegård og snart et helt nytt hønsehus.
Annonsørinnhold fra
Elevene her er utrolig heldig som har tilgang til sin egen bondegård, forteller Robert Vala, FAU-leder ved Klyve skole.
- Ja, her lærer elevene om ansvar, empati og kjærlighet for dyrene, legger nestleder Roger Knudsen til.
Klyve skoles bondegård er drevet på dugnad av SFO og foreldre, og er blitt et sted hvor folk fra hele nærområdet samles. Bondegården er åpen året rundt og alt arbeid gjøres på frivillig basis.
- Vi har en egen vaktordning hvor ungene kan sette seg opp til å mate og passe på dyrene. Det er noe som også må gjøres i helgene og det syns de er veldig stas, forteller Roger Knudsen.
Klyve skole er den største og eneste barneskolen i Skien kommune med egen bondegård. På skolen går det i overkant av 500 elever som har stor glede av bondegården.

Robert Vala og Roger Knudsen forteller at Klyve er et område i stadig utvikling og at et nytt hønsehus vil bidra positivt til ikke bare skolen, men til hele nærområdet.
Fra rotte-invadert til topp moderne hønsehus
I 2019 fikk Klyve skoles SFO 120 000 kroner i gave fra Sparebankstiftelsen DNB til nytt hønsehus. Det var kjærkommende penger da det gamle
Kan du søke om pengestøtte?
Det gis støtte til organisasjoner, lag og foreninger innen formålsområdene:
- Kunst og kultur
- Nærmiljø og kulturarv
- Natur og friluftsliv
- Idrett og lek
hønsehuset hadde sett bedre dager.
- Det gamle hønsehuset var 30 til 40 år gammelt og var opprinnelig en gammel garasje, som til slutt ble invadert av rotter. Det var rett og slett helt råttent og ikke en god plass for høner, forteller FAU-lederen.
- Med pengene fra Sparebankstiftelsen fikk vi mulighet til å oppgradere det gamle hønsehuset, noe vi er utrolig takknemlig for.
I høst startet arbeidet med å rive det gamle og bygge opp det nye hønsehuset, og det er ikke få arbeidstimer som er blitt lagt til prosjektet.
- Pengene fra stiftelsen gikk til alt av materiale som måtte til for å bygge opp hønsehuset helt fra bunnen av igjen, mens omtrent alt av arbeidskraft er gjort på dugnad av foreldre, forteller gjengen bak hønsehus-prosjektet.
- Nå er det kun isolasjon, vinduer og opparbeidelse av uteområdet som gjenstår, før barna kan få glede av et toppmoderne hønsehus, noe jeg vet de gleder seg til.
Videre vil Robert gi en ekstra stor takk til Sverre I. Kolsø, som er kasserer FAU-styret.
- Sverre har vært en viktig bidragsyter til prosjektet. Han har holdt både meg og Roger i ørenen og hatt økonomisk oversikt, sier Robert og ler.
Gårdssalg
Det nye hønsehuset til Klyve skole SFO er ca 20 kvadratmeter og vil gi rom til mange høner. Huset vil stå ferdig våren 2020 og da vil det bli arrangert gårdssalg.
- To ganger i året arrangere vi gårdssalg her på skolen for hele nærmiljøet. Der kan man få kjøpt egg og diverse grønnsaker som blir sådd og høstet av barna her på skolen, forteller Roger.
- Ja, og når vi får opp hønsehuset vil det bli hønsebingo, skyter Robert inn. Det er veldig populært blant ungene.
Stas med dyr
Klyve skole SFO er den eneste skolefritidsordningen i Grenland som har sin egen bondegård. Nå oppfordrer FAU-leder Robert Vala andre skoler til å gjøre det samme.
- Det er veldig fint for ungene å ha tilgang til en bondegård. Det gir en helt egen ro og det er godt for dem å koble av fra alt mas og kjas. Her får de muligheten til å bli kjent med, lære og ta vare på dyrene. Det har helt klart har en positiv innvirkning på dem.
Det er ikke bare de voksne som setter pris på at barna har bondegården, men også barna setter stor pris på den. Anniken (11) og Kasper (7) syns det er et fint sted å være.
- Det beste er at vi kan være med å mate og stelle dyra, sier Anniken (11) og strekker en hånd med høy inn til sauene.
- Jeg syns det er gøy å plukke egg og gleder meg til det nye hønsehuset er ferdig, forteller Kasper (7).
- Noen ganger bruker vi egg fra hønene til matlaging på skolen, legger han til.