Weinert viser vei

Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Veien fra langtransport til vin kan utrolig nok være uhyre kort. Det kan komme toppvin ut av slikt. Hele sulamitten beretter livsgjerningen til Don Bernardo Carlos Weinert om.

DEL

Etter å ha tjent en skjerv og vel så det på å frakte vin fra Argentina til Brasil, kjøpte speditøren en loslitt vingård i Mendoza, Argentina i 1975. Siden starten har intet vært spart på å nå toppnivået og holde seg der. Vinmarkene består av gamle lavtytende vinstokker. De vannes tradisjonelt og beskjæres kraftig for å stresse plantene til kvalitetsdrueproduksjon.

De optimalt modne, men ikke overmodne druene håndplukkes og håndsorteres. Kjellerarbeidet, som ledes av den sveitsiske ønologen Hubert Weber, gjøres hovedsaklig tradisjonelt. Det være seg alt fra gjæring i betongkar til flerårig modning av vinen i gamle franske og slovenske eikeliggere på mellom 2000 og 6000 liter som gir lite eikeflispreg, men oksiderer, runder av, kompletterer, og konsentrerer vinen ytterligere.

Sluttresultatet blir viner som kombinerer fin, gammel Bordeaux's finesse og balanse, og fruktigheten og friskheten fra Mendoza. Bedre blir argentinsk vin ikke, bare annerledes.

Nr 32404 Carrascal 2005 kr 125

Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina (Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Druer: 45 prosent malbec, 35 prosent merlot, 20 prosent cabernet sauvignon. Modnet to år på 2000 til 6000 liters franske eikeliggere.

Mørkrød. Tiltalende duft av lær, skogsbær, morell, med hint av blekk. Middels fyldig balansert smak med ganske fast struktur og passelig fruktkonsentrasjon. Lang fast og samtidig bløt ettersmak.

Passer til: Storfe, vilt, lam, f.eks argentinske lammepølser med hjemmelaget rotmos eller hygge.

Konklusjon: Prøv denne mot dyrere Bordeaux. Carrascal skuffer definitivt ikke. Suverent godt kjøp!

Nr 58876 Weinert Estrella Merlot 1999 kr 670

Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Drue: merlot. Modnet tre år på franske og slovenske fat mellom 2000 og 6000 liter.

Dyp rød med rødbrune nyanser. Overdådig bouquet av mørk sjokolade, nougat, plomme, seder, mint og seletøy. Fyldig, konsentrert og balansert smak. Eviglang rund ettersmak.

Passer til: Overdådig luksus som oksefilet, lammecarré, reinsdyrsteik eller meditasjon ved leirbålet.

Konklusjon: Weinerts toppvin. Høy pris og topp kvalitet. Når du skal unne deg noe ekstra!

Nr 34761 Cavas de Weinert 2003 kr 199,90

Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 40 prosent cabernet sauvignon, 40 prosent malbec, 20 prosent merlot. Modnet to år på franske eikefat.

Svært mørk rød. Spennende aroma av morell, sviske, lær, morkent treverk, tobakk og bark. God fylde, finfin konsentrasjon, smaksrikdom og syre. Lang nyansert ettersmak.

Passer til: Spesielt viltretter, men går fint til både lammelår og lørdagsbiffen eller hygge.

Konklusjon: Flott kvalitet, men prisen har økt med 20 kroner siden nyttår. De øvrige vinene som du finner på denne siden, har samme pris som før. Dermed blir en sekser på terningen til en femmer.

Nr 43042 Weinert Pedro del Castillo Malbec 2008 kr 93

Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina (Skien og bestillingsutvalget)

Rødvin. Drue. malbec. Ikke fatmodnet.

Medium dyp rødfiolett. Pen aroma av svisker, røde epler og blekk. Medium fyldig saftig, enkel smak. Litt kort bitter og varm ettersmak.

Passer til: Pizza, pasta og lyst kjøtt eller uten mat.

Konklusjon: Weinerts billigvin er litt varm, bitter og kort i ettersmaken, men et greit kjøp til prisen.

Artikkeltags