Langt færre kjenner til hva som har skjedd med de fire jentene. Det har tross alt gått rundt femti år siden bildet ble tatt. Maria Borio, vingårdseieren, forklarer det hele: ” Hvis du ser på etiketten, fra venstre mot høyre, er den første med den rosa kjolen meg, Maria; - så Fiorella, med den blå kjolen – hun arbeider i en klesforretning; - Giuilana, med den gule kjolen og hårbøylen – hun arbeider på kontor; - Rita, den yngste, også med blå kjole – hun arbeider på et trygdekontor.”

Fire kusiner med livet foran seg, foreviget på en vinetikett. Jeg synes det er en søt og genial designidé. I likhet med de øvrige av Borios etiketter. I farta kommer jeg kun på en annen vingårdseier med så sprekt et designkonsept, og det er hippiebiodynamikeren Randall Grahm fra Bonny Doon i California.

Miljøengasjert er også Maria Borio, som siden 1970 har styrt familievinfirmaet Cascina Castlet på en 18 hektar stor eiendom fra 1600-tallet for familien, som har sine røtter i Asti tilbake til 1198! Miljøengasjementet viser seg bl.a. ved at vinproduksjonen er økologisk; i vinmarkene får graset gro, og fuglekasser fins der for å bekjempe insekter uten bruk av sprøytemidler. Maria er også Piemontes leder for Donne del Vino, en idealistisk italiensk organisasjon, som består av kvinner fra vinbransjen som støtter utviklingsprosjekter i Afrika og Latin-Amerika.

Når vinene hennes også er i fremste rekke, alt fra diverse barberaer, via den sjeldne uvalino, til den supre moscato, gjenstår det bare å bukke og takke for de nå fire voksne kvinnene som viser at småjentene fikk det til!

Nr 45312 Vespa Barbera d’Asti 2007 kr 124,90

Cascina Castlet, Piemonte, Italia (Basisutvalg-Porsgrunn, Rjukan, Skien, Stathelle)

Rødvin. Drue: barbera. Ikke fatlagret for å beholde den ferske friske frukten.

Dyp rødfiolett. Aldeles herlig aroma av sursøte kirsebær, fiol og lakris. Middels fyldig med saftig leskende frukt. God syrlighet og kjernebitterpreg i finish.

Passer til: Pizza, pasta, lam, lyst kjøtt eller nytelse.

Konklusjon: Jeg sa før jul og sier nå: Denne smaker bedre enn samtlige smakte årganger!

Nr 32653 Cascina Castlet Moscato d’Asti 2007 kr 109,90

Cascina Castlet,Piemonte, Italia (Porsgrunn og bestillingsutvalget)

Hvit dessertvin. Drue: moscato. Ikke fatlagret. Perlende.

Grønngul og perlende. Intens muskatellaroma med innslag av blomster og litchi. Søtlig, men allikevel frisk smak med pen fylde. Intens nektarlignende munnfølelse. Lang ettersmak.

Passer til: Frisk frukt, fruktsalat, fruktterter, eplekake! Eller som en dessert i seg selv.

Konklusjon: Saft suse for en vin! Beste Moscato d’Asti jeg har smakt. Punktum!

Nr 50361 Policalpo Monferrato 2004 kr 219,90

Cascina Castlet, Piemonte, Italia (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 70% barbera, 30% cabernet sauvignon. Fatlagret.

Dyp purpurrød. Pen duft av mørke kirsebær, tobakk, lakris og vanilje. God fylde med konsentrert kirsebærfruktighet og finstemt balanse. Lang litt varm ettersmak.

Passer til: Lam, storfe, vilt, parmesan, pecorino eller hygge.

Konklusjon: Meget bra kjøp.

Nr 32087 Passum Barbera d’Asti Superiore 2005 kr 229,90

Cascina Castlet, Piemonte, Italia (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Drue: barbera. Halvtørket for å konsentrere og utvikle aroma og smak. Fatlagret.

Dyp rød. Sødmerik og pepret aroma av sviske, morell, pepper og mørk sjokolade. Fyldig, litt trang og pepret smak med bra fruktighet og god balanse. Ganske lang litt varm ettersmak.

Passer til: Storfe, vilt, parmesan, pecorino eller hygge.

Konklusjon: Passum i f.eks. årgang 1989 og 1991 var topp, men 2005 mangler noe sødme og dybde i frukten samt konsentrasjon og lengde. God, men ikke mer til denne prisen.