Tre ganger Allegrini til redusert pris

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Sensasjonelt nok har den norske importøren, i samarbeid med Veneto-stjernen Allegrini, høvlet ned prisene på noen viner i ny årgang med 10 til 20 prosent. Mer av det takk!

DEL

Allegrini er søskenforetaket til Marilisa, Franco og Walter i landsbyen Fumane i Valpolicella - med lange røtter tilbake til 1886 og grunnleggeren Giovanni Allegrini.

SKUER SAMTIDIG TILBAKE OG FREMOVER

Firmaets vinproduksjon er både tradisjonell og moderne. Vinplantene bindes både opp på regionens Pergola-vis og på fransk maner, det vil si Guyot og Cordon.

Druene håndplukkes, deler av produksjonen tørkes på de tradisjonelle tørkeloft, avkastningen er forholdsvis lav.

Det lages både klassiske Botte-modnede viner og moderne Barrique-lagrede viner, samt tanklagrede sådanne. Allegrini er blant de fem beste i Valpolicella, sammen med Accordini, Bussola, Dal Forno og Quintarelli.

Det gjelder alt fra deres Valpolicella Classico til toppvinene Amarone Classico, La Poja og Recioto Giovanni Allegrini. Hyllest og applaus får de både hos Gambero Rosso og Robert Parker i spissen for en samlet vinpresse.

Selv vil jeg si at dette er viner laget med både hjerte og hode. Allegrini satser på frukten og det komplekse, reine og presise aromabildet. Her fins ingen ulukt og bismak. Et lite ankepunkt har jeg dog. Konsentrasjonen i de enkleste vinene kan av og til bli enda bedre, altså bør avkastningen litt ned i de nest beste årgangene, i og med at de beste druene forbeholdes toppvinene.

Uansett er dette trygge kort som simpelthen må prøves.

Nr 20006 Corte Giara Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2003 109,90 kroner (før 127,-)
Corte Giara, Veneto-Italia

(Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, molinara.

Håndplukkede druer fra vinstokker med en gjennomsnittsalder på 29 år. Vinifisert på Ripasso/Passito-vis. Lagret 12 måneder på eik.

Dyp rubinrød farge. Behagelig duft av mørke krisebær, tørket frukt, ingefær og vanilje. Middels fyldig smak som minner om sursøte kirsebær. Typisk bitterhet integrert i den ganske lange garvestoffprega ettersmaken. Corte Giara er Allegrinis budsjettlinje. Meget bra kjøp!

Mat: Antipasti (for eksempel sterke italienske pølser og ost) og pasta, lam, svin, lyst kjøtt.

Nr 33174 Allegrini Valpolicella Classico 2004 122 kroner (før139,90)
Agr.Allegrini, Veneto-Italia (Blå bestillingsprislliste)

Rødvin. Druer: Corvina, rondinella, molinara.

Håndplukkede druer fra vinstokker med snittalder på 28 år. Vinifisert og lagret på ståltank.

Medium dyp rubinrød farge. Rein, distinkt duft av kirsebær, noe mandler og timian. Lett og elegant smak med delikat, syrlig kirsebærkarakter. Litt lite fruktkonsentrasjon og ganske kort ettersmak.

Denne har vært enda bedre før, men bra kjøp.

Mat: Antipasti og pasta, kylling og kalkun, torsk og annen hvit fisk. Godt drikke uten mat.

Nr 33177 Palazzo della Torre 2001 169 kroner (før 199,-)
Agr. Allegrini, Veneto-Italia (Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, sangiovese.

Håndplukkede druer fra 25 år gamle vinstokker. Vinifisert på Ripasso/Governo-vis. Lagret 15 måneder på eik.

Svært dyp og tett rubinrød farge. Ytterst behagelig sublim parfymert duft av blomster, kirsebær- og skogsbærekstrakt, rosiner, sjokolade og edelt tre.

Fyldig, konsentrert kirsebærfruktighet parret med et tørt, betydelig garvestoff- og bitterpreg. Lang ettersmak.

En svært bra vin i en toppårgang som lagrer ypperlig fem til 10 år i en god kjeller. Barske saker som kun kan nytes til kraftig og fettrik kost nå.

Mat: Oksekjøtt, for eksempel grillet entrecote med Bernaise-saus, lam, gjerne grillet.

Artikkeltags