Venetos viner, deriblant Valpolicella har gledet mange, også Ernest Hemingway. Han sa: En god Valpolicella er «hjertelig som hjemme hos en bror man har det godt med».

Gode, gamle Viticoltori Tommasi

ble grunnlagt i 1902 av Giacomo Tommasi. Familiefirmaet befinner seg i Pedemonte, i hjertet av det historiske, sentrale Valpolicella Classico, nordvest for Verona. Fra grunnleggerens beskjedne vingård har eiendommen vokst til dagens røslige areal på over 1.350 mål. De seks familiemedlemmene Erica, Francesca, Giancarlo, Pierangelo, Piergiorgi og Stefano har likelig fordelt vinmaking, salg, markedsføring, administrasjon og mer til seg i mellom. Tommasi har vært kjent som en tradisjonell produsent. De har sverget til det eldgamle Pergola Veronese-systemet med høy espalieroppbinding av vinrankene til et vinløvtak, lang druemaserasjon, lang fatlagring i digre, brukte slovenske eikeliggere. Dette har gitt aromatisk interessante, runde og bløte, men ikke spesielt fruktige viner.

Tommasi i nygammel drakt

kan kanskje brukes som merkelapp på den seineste utvikling. Den er som følger: Ved nyplanting har familien for det meste erstattet pergolaene med det franske Guyot-systemet, der vinstokken beskjæres til to horisontalt oppbundne greiner, hvilket gir bedre kontroll over avkastningen og jevnere modning. Heldigvis dominerer fortsatt de lokale druene, men druer som cabernet franc, som faktisk har lange tradisjoner i Italia, har også dukket opp. I kjelleren har maserasjonen blitt justert, ditto fatlagringen. Konklusjon: Vinene har fortsatt mye av det gode, gamle, men har fått tilført noe mange føler de har savnet, frukt!

Nr 30533 Tommasi Valpolicella Classico Superiore 2003 kr 114,90

Tommasi, Veneto-Italia. (Rød basisprisliste- hoved- og fullsortiment)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, molinara. Vinen er lagret 6 måneder på eikeliggere.

Briljant, transparent rubinrød farge. Herlig duft av kirsebær, moreller og litt krydder. Middels fyldig smak med frisk kirsebæraktig frukt. Bra ettersmak med innslag av bittermandel. Nydelig vin i nygammel stil og et svært bra kjøp!

Mat: Lyst kjøtt, svinekjøtt, pasta, pizza, ost. Herlig uten mat også!

Karakter: Terningkast 6

Nr 41766 Tommasi Valpolicella Classico Superiore Ripasso 2001 kr 172,90

Tommasi, Veneto-Italia. ( Stathelle, Rjukan, Bø og Porsgrunn samt blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, molinara. Druene er annengangsgjæret på druerester fra amarone-produksjon. Vinen er lagret 2 år på eikeliggere.

Middels dyp rubinrød farge. Kompleks duft av tørket frukt, pepper, kjøtt og morkent treverk. Middels fyldig til fyldig, rund og bløt vin med bra ettersmak. Ganske animalsk. Tradisjonelt laget Ripasso. Meget bra kjøp!

Mat: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, småvilt. Meditasjonsvin foran peisen.

Karakter: Terningkast 5

Nr 6299 Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2000 kr 279,50

Tommasi, Veneto-Italia. (Stathelle, Porsgrunn og blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: corvina, corvinone, molinara, rondinella. Druene er tørket i trekasser på tørkeloft 5 måneder før pressing. Vinen er lagret 2,5 år på eikeliggere.

Dyp rubinrød farge. Mektig duft av kirsebær, tørket frukt som svisker og rosiner samt eksotisk krydder. Fyldig, konsentrert vin med lang, tørr, strukturert ettersmak med noe bittermandel. Temmelig tradisjonell Amarone. Serveres ved 18-20 grader. Meget bra kjøp!

Mat: Pepperstek, storviltkjøtt, smaksrike gryter, harde oster. Meditasjonsvin foran peisen.

Karakter: Terningkast 5