Gå til sidens hovedinnhold

Torskens Veneto-venner

Artikkelen er over 12 år gammel

Stimer av skrei strømmer forhåpentligvis i disse dager innover Vestfjorden og tilliggende herligheter. Vinfølget er enkelt. Røde Veneto-viner i fleng, bløte og fruktige!

Det er samtidig klart hvis du skal ha torsk med det hele, rogn og lever, så er en god riesling fra Østerrike eller en pinot grigio fra Italia også gode saker. Allikevel, vi nordmenn er rødvinsmennesker når torsk skal på bordet. Valpolicellaen og de to andre lettere produktene i vår test har en glatt og fin fruktighet pluss fin syrlighet uten for mye krydder og garvestoff, men i fjor ble jeg servert Amarone til stekt torsk! Det gikk fint. Vi har en Amarone med i testen, så hvis du skulle ende opp med en steketorsk i stedet for skreien, kan det være artig å prøve stekt torsk med løk og mandelpoteter og godt smør. Attåt kan du jo ta den gastronomiske spagaten med spaghetti servert som en slags eksotisk grønnsak, med ketsjup inntil, som på 1970-tallet. Velbekomme!

Nr 3583 Villa Borghetti Valpolicella Classico 2007 kr 102,50

Pasqua, Veneto, Italia (Basisutvalg-Grunnsortiment)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, molinara. 10% av vinen er fatlagret i en kort periode.

Middels dyp skinnende kirsebærrød. Deilig aroma av røde kirsebær og rødt eple med hint av kardemomme og mandel. Delikat, slank, rank og saftig med god kirsebærfruktighet. God syrlighet og lett bitterpreg i en lang ettersmak.

Passer til: Nydelig til kokt torsk, men også flott til lyst kjøtt, salat og antipasti, pasta og pizza eller uten mat.

Konklusjon: Aldri har jeg smakt en bedre utgave av Villa Borghetti Valpo! Nam, nam!

Nr 45386 Masi Modello delle Venezie Rosso 2007 3 liter BiB kr 339,90

Masi Agricola, Venezie, Italia (Bø, Kragerø, Porsgrunn, Skien, Stathelle og Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: refosco, raboso veronese, andre lokale druer. Druene er fra åser i Veneto, selv om appellasjonen Rosso delle Venezie strekker seg inn i naboregionene. Fatlagret.

Dyp rødfiolett. Nydelig aroma av røde kirsebær, fiol og grønne urter. Slank og elegant med delikat syrlig kirsebærfruktighet og flott balanse. Lang frisk ettersmak med bra fasthet.

Passer til: Nok en vinner til kokt torsk, men også pent følge til salat, lyst kjøtt, pasta og pizza, eller nytelse uten mat.

Konklusjon: En aldeles herlig og leskende vin. Mye vin for pengene!

Nr 44399 Villa Borghetti Amarone 2005 kr 239,90

Pasqua, Veneto, Italia (Basisutvalg - Notodden, Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, negrara. Fatlagret.

Dønn mørkerød. Pen aroma av mørke kirsebær, svisker, pepper med snev av sjokolade. Fyldig smak med god konsentrasjon og balanse. Lang ettersmak med bra bitterpreg og fasthet.

Passer til: Stekt torsk med alle ting, vilt, lam eller meditasjon.

Konklusjon: Ikke noen tungvektsamarone, snarere en delikat og relativt elegant sak, og absolutt behagelig drikke. Takke meg til denne framfor tungvekterne. Pent priset.

Nr 57458 Il Vino Gigante Corvina 2007 kr 117,20

Monte del Frá, Veneto, Italia (Basisutvalg-Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Drue: corvina. Ikke fatlagret, men flaskemodnet 5 måneder før salg.

Middels dyp rødblå. Dufter behagelig, men litt beskjedent av små mørke bær, kirsebær og urter. Slank og lett med bra syrlighet og grei fruktkonsentrasjon. Ganske lang ettersmak.

Passer til: Kokt torsk, pizza, pasta, lyst kjøtt, salat, antipasti eller hygge.

Konklusjon: En bra vin med litt for stiv prislapp.