Sommer, sol og sjøfrisk Chablis

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Fins det noen bedre kombinasjon?

DEL

Neppe. Det er ikke for ingenting at det kun ett sted på kloden drikkes mer Chablis enn i Norge, nemlig i den lille byen Chablis. I juli 2009 fins mer enn 250 viner fra Chablis på vinmonopolet.

Forunderlig er ikke at prisene skyter til værs, i takt med galopperende etterspørsel, nasjonalt og internasjonalt, og en svimlende høy eurokurs. Det diskuteres også om enkelte Chablis-produsenter øker produksjonen i vinmarkene for å tyne mest mulig ut av markedet.

Imidlertid er det mye bra saker fra produsenter som holder produksjonen lav og ellers foretar de riktige grepene i vinmark og kjeller. 2007-årgangen, som vi har tatt våre viner fra, er en typisk kjølig klassisk Chablis-årgang, som får fram den syrlige mineralske stilen som er en lakmustest på en god Chablis. Styr unna varmere årganger som 2003, 2005 og 2006, og hold deg til klassikere som 2002, 2004, 2007 og 2008. De gir mer autentisk Chablis-glede for pengene.

Nr 80174 Clotilde Davenne Les Temps Perdus Petit Chablis 2007 kr 124,50

Clotilde Davenne, Burgund, Frankrike (Grunnsortiment- Fins i nesten samtlige butikker)

Hvitvin. Drue: chardonnay. Fra egne biodynamisk drevne vinmarker i Prehy. Tanklagret.

Klar lys strågul. Lett krydret fruktighet med grønt eple, lime og et mineralstreif. Delikat, slank, lett. Syrlig og frisk som bare det. Bra ettersmak.

Passer til: Sjømat som reker, kreps, blåskjell, grillet fisk, også finfin til salat eller sanselig nytelse under parasollen.

Konklusjon: Davenne holdt produksjonen lav også i 2007. Dermed konkurrer denne Petit Chablis glatt med visse produsenters standard-Chablis til langt høyere pris. Klokkeklar rein og pen frukt med finfin kalkmineralitet. P.t. polets billigste Petit Chablis på flaske. Superkjøp!

Nr 57805 Fromont Chablis 2007 kr 150

Desvignes/Jean Claude Fromont, Burgund, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: chardonnay. Tanklagret.

Klar lys strågul. Pen aroma av blomster, sitron og sjø. Slank og elegant, syrlig og frisk. Bra ettersmak.

Passer til: Sjømat, salat eller hygge.

Konklusjon: Pent priset pen vin!

Nr 80178 Desvigne Chablis 1. Cru Montée de Tonnerre 2007 kr 190,50

Desvignes Aine & Fils, Burgund, Frankrike (Grunnsortiment-Fins i nesten samtlige butikker)

Hvitvin. Drue: chardonnay. Tanklagret.

Lys strågul. Reduktiv duft, men etter hvert slipper ut sjømineraler med innslag av grønt eple og frisk sitron. Middels fyldig. Rank og stram sitrusfruktig stil. Ganske bra ettersmak.

Passer til: Sjømat, salat eller utprøvende hygge på terrassen eller i vinkjelleren.

Konklusjon: Litt lukket, tilknappet og kort, men rank og stram, og absolutt verdt et bekjentskap. Lagringsprosjekt til oppsiktsvekkende lav pris til Montée de Tonnerre å være!

Nr 56953 Louis Jadot Chablis 2007 kr 169,90

Maison Louis Jadot, Burgund, Frankrike (Porsgrunn og Skien)

Hvitvin. Drue: chardonnay. Fatlagret i 10 måneder.

Klar lys strågul. Sødmefull fruktighet med preg av gult modent eple, aprikos og et streif av sjø og eikekrydder. Slank, fruktig, rund og snill. Ganske bra ettersmak.

Passer til: Sjømat eller hygge.

Konklusjon: Rund og snill, litt slapp og daff. Overprodusert og kommersiell kvalitet. Denne hadde vært bedre uten eik. Kjedelig internasjonal stil.

Artikkeltags