Solaz! Vin for folk flest

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Sånn passelig rund, stram, fruktig. Det er Solaz, det. Spanias folkevin.

DEL

Fra Europas største vinanlegg, som strekker seg utover 14300 mål på den solsvidde høysletta i Castilla de La Mancha rett syd for Madrid, kommer denne varen.

Udødeliggjort er La Mancha, eller som maurerne sa Manxa «svidd jord», gjennom ridderen av den bedrøvelige skikkelse, Don Quijote de La Mancha og hans vindmøllekamp.

Quijotes skaper, Miguel de Cervantes, omtalte lystig nok regionens klima som nueve meses de invierno, y tres meses de inferno eller «ni måneder med vinter og tre måneder med infernalsk hete».

I alle år har dette vært en utfordring for de utallige vinbønder, olivendyrkere og sauegjetere.

HER ER DET NÅ LIV LAGA

Gjennom pioneren Carlos Falco, Markien av Griñon, har det blitt bevist at kombinerer du en overflod av sol og varme med dryppvanning, kan stor vin lages her.

Alle som har smakt Griñons syrah, petit verdot og cabernet sauvignon-viner vet det.

Så i 2001 startet Osborne sitt mest ambisiøse vinprosjekt noensinne i Malpico de Tajo i La Mancha. Firmaet innså at framtida ligger mer i moderne røde, hvite og rosèviner enn i tradisjonell sherryproduksjon, som har vært firmaets fremste varemerke siden 1772.

Investeringer er gjort på flere hundre millioner kroner i 6460 mål vinmark, tre digre vanningsdammer, integrert, naturvennlig vindyrking, computerstyrt elektronisk dryppvanning, som til enhver tid måler stressnivå i drueplantene, og jordtemperaturen i ulike jordlag og et hypermoderne vineri på 25 000 kvadratmeter.

Allikevel er det mest oppsiktsvekkende at et særdeles ungdommelig team av nyuteksaminerte vitikulturister og vinmakere har fått frie tøyler av Osborne.

Lag den beste vin som går an å lage til en billig penge! Dette er IKEA-vin eller folkevognvin, og den snobber seg ikke opp til å være noe annet enn det. Det er realt nok.

Nr 47039 Solaz 3 liter kartong kr 329,90

Osborne, Castilla, Spania

(Bestillingsutvalg pluss Bø, Notodden, Porsgrunn, Stathelle)

Druer: tempranillo, cabernet sauvignon. Lett eiket på amerikansk eik.

Svært dyp rødfiolett farge. Innbydende markjordbær- og krydderaroma med noe vanilje. Middels fyldig, passe rund, samtidig tøff, strukturert og kompakt smak med god underliggende fruktighet. Lang og vedvarende ettersmak.

Mer for pengene enn flaskeutgaven, mer kraft og barskhet likeså. Vår favoritt ved matbordet for tida.

Mat: Allsidig matvin. Pizza, pasta, tapas, rødt kjøtt. Modne oster, patéer, kjøttgryter.

Nr 45503 Solaz 2004 kr 89,90

Osborne, Castilla, Spania

(Bestillingsutvalg pluss Porsgrunn, Rjukan)

Druer: tempranillo, cabernet sauvignon. Lett eiket på amerikansk eik.

I prinsippet er det samme vin som ovennevnte, og også denne har en svært dyp rødfiolett farge og samme innsmigrende aromaregister, men den virker litt lettere og mindre barsk på smak. Pussig, men ærlig talt sånn oppleves det.

Mitt råd er: Skal du ha en vin både uten og med mat, er flaskevinen tingen. Skal du bare ha vinen til mat, ville jeg satset pengene på kartongen.

Artikkeltags