Gå til sidens hovedinnhold

Se torsken

Artikkelen er over 13 år gammel

Vin til torsk. Det er ungdommelig, glatt og relativt slank Bordeaux det. Vi har funnet fram til Norges billigste Bordeaux på flaske og litt annet interessant.

Ung rød Bordeaux, med en andel av den runde og fruktige merlot-druen, med pen syre og uten at det er dratt ut for mye garvestoff fra cabernet-familiens druer og overdreven fatlagring, er tingen når du har den reine og ranke avkokte torsk på menyen. Ung hvit Bordeaux er bankers hvis du dundrer til med både rogn og lever. Mot alt det ekstra fiskefettet og smakskraften fra leveren og rognen vil hvitvinen friske ekstra opp og vaske bort fiskefettet, men den mest spenstige av våre røde Bordeaux-viner duger godt til dette også.

Noen vil hevde at det må gammel rød Bordeaux til for torsk uten lever og rogn, for først da er vinen rund nok, men da risikerer du også at frukten og friskheten er blåst bort. Hvem tar vel sjansen på det? Andre mener at til torsk med lever og rogn må det helles syrefrisk riesling, albarinho, loureiro eller noe annet lurt oppi glasset. Vi sier at du oppnår det samme resultatet med de hvite klassikerne fra Bordeaux. Merk at samtlige av våre viner faktisk er prøvd mot hele torskesulamitten!

Nr 56393 Chateau Ferran Rouge 2005 kr 197,70

Chateau Ferran, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 60% merlot, 40% cabernet sauvignon. Fatlagret.

Dyp fiolettrød. Pent sammensatt aroma av mørke kirsebær, solbær, fiol og kaffe. Middels fyldig, delikat, rund og glatt i munnen med god kirsebærsyrlig fruktighet. Lang god ettersmak.

Passer til: Spesielt flott til torsk uten lever og rogn, men går bra til hele torskepakka. Fin også til lam og biff, brie og camembert eller hygge.

Konklusjon: Testen dyreste, men også desidert beste vin. Meget bra kjøp!

Nr 10184 Moulin de Laussac 2006 kr 79,70

Sovex, Bordeaux, Frankrike (Basisutvalg-Samtlige butikker)

Rødvin. Druer: 80% cabernet sauvignon, 20% merlot. Ikke fatlagret.

Dyp rødfiolett. Behagelig, men litt enkel duft av solbær og paprika. Slank og rank, rund og glatt i munnen med bra syrlighet. Ganske lang ettersmak.

Passer til: Meget god til torsk uten lever og rogn, lyst kjøtt, lette retter av lam eller hygge.

Konklusjon: Testens billigste er et meget anstendig kjøp! Bedre enn 2005-årgangen som vi testet til jul.

Nr 56394 Chateau Ferran Blanc 2005 kr 191

Chateau Ferran, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Druer: 55% semillon, 45 % sauvignon blanc. Fatlagret.

Grønngul. Pen aroma av sitrus og fersken med hint av bivoks og vanilje. Lett til middels fyldig smak med middels fruktkonsentrasjon, bra friskhet og balanse. Ganske lang frisk ettersmak med noe mineraler.

Passer til: Torsk med lever og rogn går utmerket, god også til skjell og skalldyr eller hygge.

Konklusjon: Bra vin, men litt stiv pris i forhold til kvaliteten.

Nr 2825 Chateau Bonnet 2006 kr 104,90

André Lurton, Entre-Deux-Mers, Bordeaux, Frankrike (Basisutvalg-Grunnsortiment)

Hvitvin. Druer: 50% semillon, 30% sauvignon blanc, 20% muscadelle. Ikke fatlagret.

Grønngyllen. Grønn fruktig aroma av stikkelsbær, lime og nesle. Slank, fruktig og snill smak. Bra ettersmak.

Passer til: Torsk med lever og rogn er lett match, god også til reker eller som leskende hyggevin.

Konklusjon: Gammel kjenning som har vært syrligere og spenstigere før. Fruktig, leskende og litt kjedelig.