Ripasso, Passito og sånt

Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Denne fredagen tester vi viner av Ripasso-typen, altså der vinen på en eller annen måte har vært i kontakt med tørkede druer fra Venetos stolte Amarone-produksjon, og Passito-viner, som betyr visnet, og dekker hele spekteret italiensk vin av tørkede druer, pluss den argentinske slektning Passo Doble.

Vinene har kreative navn som Il Passo, Passum, Passo Doble og Campolieti Valpolicella Classico Superiore Ripasso. Med tørkeprosessen skapes viner med litt mer aromaer og smaksrikdom. Vinene får litt mer bredskuldret duft og smak, med andre ord. Basta!

Nr 58909/41823 Masi Passo Doble 2007 BiB/2008 75 cl kr 399,90/kr 119,90
Masi Agricola, Mendoza, Argentina

(Testutvalg/Grunnsortiment)

Druer: malbec, corvina, merlot. Fatlagret.

Dyp purpur. Feiende flott aroma av mørke kirsebær, sviske, pepper, sjokolade og vanilje. Middels fyldig til fyldig med konsentrert frisk fruktighet og fasthet. Lang fast ettersmak med både kledelig bittersnert og noe lakris.

Passer til: Lam, storfe, vilt eller hygge.

Konklusjon: Kartongvinen har utviklet seg pent siden lanseringen i november, men flaskeutgaven er både fyldigere, mer bredskuldret og kompleks. Den har kort og godt mer av alt!

Nr 42355 Campolieti Valpolicella Classico Ripasso 2008 kr 125
Luigi Righetti, Veneto, Italia

(Porsgrunn, Rjukan, Skien og bestillingsutvalget)

Druer: corvina, rondinella, molinara. Fatlagret. Ganske dyp kirsebærrød. Aromatisk og sødmerik duft av morell, sviske og treverk. Delikat middels fyldig smak med saftig og syrlig fruktighet. Pen kjernebitterhet i den ganske lange ettersmaken.

Passer til: Lam, storfe, pizza, pasta, gryteretter, torsk eller hygge.

Konklusjon: Delikat, frisk og elegant!

Nr 56741 Il Passo 2008 kr 129
Vigneti Zabu, Sicilia, Italia

(Porsgrunn og Skien)

Druer: Nero d'Avola, merlot, nerello capuccio. Fatlagret. Dyp blårød. Ganske intens aroma av krekling og pepper med hint av tretjære og sykkelgummi. Ganske barsk kirsebærsyrlig og krydret smak med god fylde og passelig konsentrasjon. Ganske lang fast og syrefrisk ettersmak.

Passer til: Lam, storfe, vilt, gryteretter eller hygge.

Konklusjon: Krydret, syrlig og barsk med god fylde. Spennende bekjentskap fra Sicilia!

Nr 32087 Passum Barbera d'Asti Superiore 2006 kr 239,90
Cascina Castlet, Piemonte, Italia

(Bestillingsutvalget)

Drue: barbera. Fatlagret. Dyp purpur. Lukket duft av sviske, rosin, sjokolade og trekrydder. Middels fyldig, enkel og fruktig smak med grei konsentrasjon. Litt kort, men frisk ettersmak.

Passer til: Storfe. vilt, lam eller hygge.

Konklusjon: Maria Borio ved Cascina Castlet lager mye god vin, men det er noen år siden Passum har holdt nivået til de første årgangene jeg smakte, nemlig 1989 og 1991. Middelmådig og skuffende!

Artikkeltags