Reale Valle Reale

Foto:

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Liker du Montepulciano d'Abruzzo? Da er Valle Reale noe for deg.

DEL

Vi snakker om en vinprodusent som har oppnådd toppkarakteren 3 bicchieri(3 glass) i Italias ledende vinguide Gambero Rosso-Vini d'Italia de to siste årene, henholdsvis for San Calisto 2005 og Valle Reale 2006. Hvilke andre grunner er det til at Valle Reale er et realt valg for deg? Jo, toppkarakterene vinene oppnår er tuftet på tre kvalitetsfaktorer. Kvalitetsfaktor nr.1: Beliggenheten, klimaet og jordsmonnet.

Valle Reale ligger i Appenninenes fjellskråninger, nær fjellmassivene Gran Sasso og Majella. Det er god drenering pga. den slake hellingen og morenejord. Soleksponering er mot sør og sørøst. Druene får tilstrekkelig sol. Optimale klimatiske årstids- og døgnvariasjoner sikrer en særs lang og sunn vekstsesong for å bygge opp druearomaer og - smak. Fjellvinder kanaliserert gjennom de nærliggende Popoli-kløftene ikke bare kjøler druene, men tørker drueskallet. Konklusjon: Druematerialet blir balansert, sunt og råtefritt.

Kvalitetsfaktor nr.2.: Druevalg og drueskjøtsel. Man satser vesentlig på montepulciano-druen, som faktisk stammer fra lokaliteter et steinkast unna Valle Reale. Gjennom samarbeid med Professor Valentini ved Milano-universitetet har Valle Reale funnet fram til de beste lokaltilpassede montepulciano-klonene. Disse nyplantingene har nå en alder på 7 til 8 år. Mye av vinmarkene har dessuten gamle montepulciano-vinstokker med en alder opp til ca. 40 år. Avkastningen holdes lav, jordbruket er naturvennlig og druene håndplukkes.

Druematerialet blir ubeskadiget, fruktkonsentrert, giftfritt og typeriktig. Kvalitetsfaktor nr.3: Kjellerarbeidet. Her brukes hygiene, moderne teknologi, hurtig og effektiv maserasjon, og fleksibel og fornuftig bruk av fransk eik. Dette skjer for å bevare den fine delikate og friske frukten i montepulciano-druen, og kun addere komplementære vinkvaliteter. Summa summarum: Du får tak i både billigere og dyrere Montepulciano d'Abruzzo, men bedre og mer typeriktig Montepulciano d'Abruzzo får du ikke. Bare annerledes!

Nr 57582 San Calisto Montepulciano d'Abruzzo 2005 kr 265,70

Valle Reale, Abruzzo, Italia (Porsgrunn og bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: Håndplukket montepulciano fra den sør- og sørøstligvendte høyestliggende parsellen av en vinmark med opptil ca. 40 år gamle vinstokker. Fatlagret på barriques av ny fransk Troncais-eik i 14 måneder.

Svært dyp, ugjennomskinnelig rødfiolett. Stor kompleks aroma av fiol, lær, mørke kirsebær, krekling, kanel, kaffe og sjokolade. Fyldig superbalansert smak med klokkeklar konsentrert frukt. Lang nyansert ettersmak.

Passer til: De beste storfestykkene, lam med hvitløk og urter, vilt, parmesan eller nytelse!

Konklusjon: En topp Abruzzo! Kan sammenlignes med en stor Brunello di Montalcino. Prisen er det ingen ting å si på for denne superkvaliteten. Tre glass i Gambero Rosso.

Nr 57319 Valle Reale Montepulciano d'Abruzzo 2006 kr 168,90

Valle Reale, Abruzzo, Italia (Porsgrunn og bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: Håndplukket montepulciano fra en sør- og sørøstligvendt vinmark med opptil ca. 40 år gamle vinstokker. 70% er lagret på brukt tonneaux av fransk eik i 12 måneder, resten på ståltank.

Svært dyp rubinrød. Animalsk og vill aroma av lær, blod, bjørnebær og morkent treverk samt bark. Fyldig konsentrert smak med pen fruktkjerne og super syrestruktur. Lang ettersmak.

Passer til: Lam, vilt, lyst kjøtt eller hygge.

Konklusjon: Denne har det overdådige animalske preget som moden montepulcianovin får. Den minner faktisk om moden Rioja Gran Reserva. Spennende! Tre glass i Gambero Rosso.

Nr 57318 Vigne Nuove Montepulciano d'Abruzzo 2007 kr 136,70

Valle Reale, Abruzzo, Italia (Porsgrunn og bestillingsutvalg)

Rødvin. Håndplukket montepulciano fra unge vinstokker i vinmarken Popoli. Ikke fatlagret for å bevare den friske toppfrukten og vise hva rein montepulciano er.

Meget dyp rødfiolett. Flott skogsbær og kirsebæraroma med innslag av blomster og lakris. Middels fyldig saftig fruktig smak med pen friskhet og balanse. Ganske lang fast ettersmak.

Passer til: Pasta, pizza, torsk, salat, skinke, spekepølse eller hygge.

Konklusjon: Morsom, delikat, rein og frisk vin.

Artikkeltags