Hvorfor? Den første Barolo og Barbaresco som fikk meg på kroken var fra Pio Cesare. Kjøpt inn fra en støvete, mørk og gammel vinforretning i Milano, der en hauggammel ekspeditør måtte forsere en lang og smal trestige fire meter på øverste reolhylle.

Der tronet de, Barolo 1974 og Barbaresco 1978 fra Pio Cesare. Bare måtte ha dem. Prisen var det intet å si på, drøyt hundrelappen.

Innholdet i disse brune flaskene med tradisjonelle, stilreine etiketter var en nebbiolo-drøm: transparent mursteinrød farge med oransje kant, blomster-, tjære-, sopp- og høstløv-aromaer. I tillegg til en stilig, delikat, balansert, lang, lang smak med edel gammelvinkombinasjon av sødme, syre og avrundede garvestoffer. Sukk, sukk.

FRA TRADISJONALIST TIL SEMIMODERNIST

Vi snakker her om et av de eldste og mest tradisjonelle vinhus i Piemonte, grunnlagt i Alba i 1881 av Cesare Pio, i dag ledet av sønnesønnsønnen Pio Boffa.

I rundt hundre år tviholdt firmaet på regionens vintradisjoner: Blandingsviner blandet fra forskjellige vinmarker, lang gjæring og maserasjon, lang modning på digre slovenske eikeliggere, Botti.

VINER VERDT Å VENTE PÅ

På 1980-tallet foretar imidlertid Pio Boffa en gradvis stilendring i tråd med nye vintrender i Piemonte. Gjæringen og maserasjonen blir kortere, mer effektiv og temperaturkontrollert, etterfulgt av en fortsatt forsiktig pressing av druene.

I 1985 lanseres firmaets første enkeltvinmarksvin, nemlig Barolo Ornato, fra familiens egen monopoleide vinmark ved samme navn i Serralunga. Den er fortsatt lagret på Botti.

Seinere har de kommet med et par barrique-modnede viner, enkeltvinmarks-Barbarescoen Il Bricco i 1990 og seinere en chardonnay kalt Piodilei.

Ja, bare det å bruke en internasjonal drue som chardonnay var et lite jordskjelv. Så dyrker og kjøper inn Pio Cesare ellers fortsatt bare lokale druer som arneis, cortese, dolcetto, barbera og nebbiolo.

I dag er husstilen en miks av gammelt og nytt. Vinene er fortsatt lagringsduglige, men har blitt tilført mer, men passelig fruktighet. Eneste problemet er som ellers i Piemonte, prisene. De stiger og de stiger.

Nr 42811 Pio Cesare Dolcetto d' Alba 2003 kr 172,60
Pio Cesare, Piemonte-Italia. (Blå bestillingsprisliste)

Drue: dolcetto. Ueiket. Kun flaskemodnet tre måneder før salg.

Funklende rubinrød farge. Delikat og rein drueduft av bringebær, kirsebær og sort pepper. Lett og elegant samt syrlig vin med lang ettersmak. Den fine kirsebæraktige toppfrukten fra dolcetto-druen fins imidlertid ikke i munnen.

Dolcetto er ferskvare. Denne er for gammel.

Nr 42858 Pio Cesare Barbera d' Alba 2003 kr 177,60
Pio Cesare, Piemonte-Italia. (Blå bestillingsprisliste)

Drue: barbera fra vinmarker i Treiso og Serralunga. Modnet på slovenske botti i 18 måneder.

Mørk rød farge. Herlig duft av trøfler, mørke kirsebær og krydder. Middels fyldig, fruktkonsentrert vin balansert av passelig syre og garvestoffer. Lang ettersmak.

Harmonisk, vellaget barbera som er langt fra f.eks. Viettis og Voerzios parodiske frukt- og tannin-bomber.

Mat: Fuglevilt, småvilt, storfe, lam, grillmat. Nydelig drikke uten mat også.

Nr 42812 Pio Cesare Barolo 2000 kr 379,20
Pio Cesare, Piemonte-Italia. (Blå bestillingsprisliste)

Drue: nebbiolo fra vinmarker i Serralunga. Modnet på slovenske botti i 36 måneder.

Relativt transparent, glansfull rubinrød farge. Kompleks intens duft av fioler, bjørnebær, fennikel, skogbunn, sopp og kryddernellik. Fyldig vin med bra fruktighet til nebbiolo å være.

Lang, tannisk ettersmak. Sukk, sukk. Velkommen tilbake, gamle venn!

Mat: Villand, Storvilt, lam, storfe.