Påske, lam og Weinert

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Alle gode ting er tre. Nå nettopp har argentinske Weinert kommet med enda en rødvin i vinmonopolets basisprisliste. Vinen heter Carrascal, er 25 kroner billigere enn før og gir mye for pengene.

DEL

Vi har plukket ut to viner til fra samme vinhus. De gir nesten like mye for krona. Endelig blir ikke humøret dårligere av at dette er flytende vare som går som fot i hose til lammekjøtt, storfekjøtt, velhengt vilt eller modne oster.

Bodega y Cavas de Weinert

Vinhuset ble grunnlagt i 1975 av brasilianeren Bernardo Carlos Weinert. Han hadde i mange år drevet et transportfirma som fraktet vin fra Mendoza i Argentina til Brasil. Etter hvert vokste interessen for å produsere vin mer enn ønsket om å transportere den. Som sagt så gjort, mannen kjøpte en nedslitt vingård fra 1890 i Lujan de Cujo, Mendozas indrefilet. Weinerts debutårgang var 1976, og alt i 1977, kanskje den beste årgang i Mendoza i forrige århundre, slo de til med hva mange vinskribenter anser som Argentinas beste vin noensinne, Weinert Malbec Estrella 1977. Den er en oppvisning i kompleksitet, eleganse og smakslengde som du må helt til Frankrikes, Italias eller Spanias fremste kvalitetsområder for å finne.

Også i dag lager de vin i eliteklassen. Både bygningene i spansk kolonistil og vinmarkene er satt i tipp topp stand, og den unge østerrikske vinmakeren Hubert Weber vet hva han gjør. Hovedtrekk i vinmarksarbeidet er satsing på aldrende, lavtytende vinstokker, stort sett mellom 40 og 90 år gamle, som gir fruktkonsentrasjon, gammeldags vanning, som tvinger røttene langt ned i den mineralrike jorda og gir plantene den rette stress-trivsel-balanse, håndplukkede og håndsorterte druer. Kjellerarbeidet foregår også på den tradisjonelle måten med gjæring i betongkar, flere års lagring av vinen i gamle, store, franske eikeliggere på mellom 2000 og 6000 liter som gir lite eikepreg, men en forsiktig oksidering som runder av vinen.

Vinene minner om gammeldags Bordeaux med et streif av den nye verden. Ja, du skal leite lenge etter Bordeaux-viner som matcher Weinert når du sammenligner pris og kvalitet.

Nr 32404 Carrascal 2002 kr 99,80( før kr 124,80)
Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza-Argentina. (Rød basisprisliste-fullsortiment)

Rødvin. Druer: malbec, cabernet sauvignon, merlot. Lagret på eikeliggere i 2 år.

Dyp rødfiolett farge. Sammensatt duft av røde og sorte bær, bacon og litt eikekrydder. Middels fyldig, elegant, balansert, frisk smak med bra fruktkonsentrasjon. Lekker og tørr finish. Knallkjøp!

Mat: Lam. Storfe, småvilt, ost. Leskende drikke uten mat.

Nr 43042 Weinert Malbec 1999 kr 157,10
Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza-Argentina. (Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Drue: malbec. Lagret på eikeliggere i 4 år.

Svært dyp rød farge. Flott duft av blekk, tørket frukt, vanilje og sjokolade. Fyldig og kraftig vin med peppersnert og lang ettersmak med barskt garvestoffsnerp. Meget bra kjøp!

Mat: lam, storfe, storvilt.

Nr 34761 Cavas de Weinert 2000 kr 170,-
Bodega y Cavas de Weinert, Mendoza-Argentina. (Rød basisprisliste-hoved- og fullsortiment)

Rødvin. Druer: cabernet sauvignon, malbec, merlot. Lagret på eikeliggere i 4 år.

Dyp rød farge. Delikat aroma av blåbær, solbær, svisker, sedertre og eucalyptus samt tjære. Fyldig, rund og behagelig smak med konsentrert frukt og appetittvekkende tørrhet. Lang ettersmak med avslepne garvestoffer. Meget bra kjøp!

Mat: lam, storfe, vilt, ost.

Artikkeltags