Med en mystisk familiefirmatradisjon fra 1808, som innebærer at samtlige sønner får navn som begynner på M, forbauser det ikke at Michel Chapoutier er eksponent for biodynamiske og organiske viner, og at vinene kommenteres med pussige navn og uttalelser.

En av vinene TA omtaler i dag har navnet Occultum Lapidem. Oversatt fra latinsk til norsk blir det «skjult og av stein». Ifølge lokal tradisjon i Roussillon fins det nemlig et magisk sted på toppen av vinmarken Bila-Haut.

En annen vin vi har tatt med i dag heter les Meysonniers. Michel er ikke snauere enn at han omtaler den som «mer disco enn barokk». Kanskje mener han at vinen er umiddelbar og direkte, og slett ikke snirklete og komplisert?

Mannen er et talende eksempel på Homo Ludens, «det lekende mennesket». Dessuten er han dønn seriøs med vinene sine. Prøv dem da vel!

Nr 41379 Bila-Haut Occultum Lapidem 2004 kr 149,90

M. Chapoutier, Côtes du Roussillon, Frankrike

(Bø, pluss blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: 50% syrah, 30% grenache, 20% carignan fra opptil 90 år gamle vinstokker. Biodynamisk dyrket. Lett fatlagret. Vinen er verken klaret eller filtrert.

Svært mørkrød farge. Mektig aroma av krekling, mørke kirsebær, rågummi, urter samt rått kjøtt. Mektig, fyldig, tettpakket fruktig smak med velbalansert syre og silkemyke tanniner. Lang, mineralsk ettersmak der alkoholen er integrert til tross for voksne 14,5%.

Passer til: Vilt, storfe, lam eller meditasjon foran peisbålet.

Konklusjon: Dette må du ikke gå glipp av. Ånden i flasken!

Nr 44434 Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2003 kr 165,90

M. Chapoutier, Rhône, Frankrike

(Porsgrunn (2002), pluss blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Drue: syrah fra 25 år gamle vinstokker. Biodynamisk dyrket. Fatlagret. Vinen er verken klaret eller filtrert.

Dyp rødfiolett farge. Fruktig duft av skogsbær og kirsebær med florale og krydrete toner. Delikat, middels fyldig smak med bra fruktkonsentrasjon, syrebalanse og avslepne tanniner.

Passer til: Vilt, storfe eller hygge.

Konklusjon: Et meget hyggelig kjøp!

Nr 44014 Descants Saint-Joseph 2004 kr 179,90

M. Chapoutier, Rhône, Frankrike

(Porsgrunn og blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Drue: syrah. Organisk dyrket. Fatlagret. Vinen er verken klaret eller filtrert.

Middels dyp blårød farge. Pen krekling-, solbær-, sort oliven- og krydderduft. God fylde, frisk og fruktig smak med moderat konsentrasjon, men pen balanse og relativt lang, varm, søtlig ettersmak.

Passer til: Fasan, hjort, lam, lyst kjøtt, ost, hygge.

Konklusjon: På mange måter en pen vin, men den mangler trøkk og konsentrasjon.