Gå til sidens hovedinnhold

Norton har landet

Artikkelen er over 13 år gammel

Her snakker vi ikke om et fly, en flyger eller et flyselskap, ei heller en flygende motorsykkel, men den argentinske vinprodusenten Bodega Norton. Norton kom nemlig til Norge i høst.

I 1895 grunnla den engelske jernbaneingeniøren Edmund James Palmer Norton denne vingården. Vinmarkene ligger fra 850 til 1100 meter over havet, i Mendoza, Argentinas vinmekka. Høyden over havet, mange soltimer og lang vekstsesong gir mulighet til å bygge opp aromastoffer i druene og sikre en god sødme-syrebalanse. Imidlertid ser det nå ut til at en del argentinske vinprodusenter er i ferd med å sverge til høsting av overmodne druer med mye restsødme og pøse på med dyr fransk eik i vinkjelleren. Hva med Bodegas Norton? Testen gir noen mulige svar.

En trofast leser av TA sin vinspalte spurte meg forleden: Har det gått inflasjon i terningkast 6 i landets vinspalter? Mulig det, mulig det. Det er unektelig litt pussig når det i enkelte aviser fins tester der et titalls viner får topp score. For å svare for meg selv vil jeg si at de 4 vinene TA omtaler i sin spalte hver fredag er resultat av en utvelgelse. Hver uke smaker jeg 8-10 viner. Som regel tar jeg bare med de beste, altså viner som får terningkast 4, 5 eller 6, men også relativt ofte en eller to middelmådige eller mindre gode viner. Årsaken er at jeg først og fremst ønsker å gi vinanbefalinger, ikke fraråde folk fra å kjøpe vin. Er det da ikke bedre å prise lyset enn forbanne mørket?

Nr 56326 Norton Cabernet Sauvignon 2006 kr 91

Bodega Norton, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: cabernet sauvignon. Ikke fatlagret for å beholde fruktighet og friskhet.

Middels dyp rubinrød. Kjølig, rein og pen aroma av solbær og plommer. Delikat, lett og elegant, saftig smak. Bra fasthet i den overraskende lange ettersmaken.

Passer til: Pizza, pasta, salat, torsk eller hygge.

Konklusjon: Meget bra kjøp og en vellykket vin i en kjølig, europeisk stil!

Nr 56325 Norton Privada 2004 kr 148, 50

Bodega Norton, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 40% malbec, 30% merlot, 30% cabernet sauvignon fra 50 til 80 år gamle vinstokker. De gamle vinstokkene bidrar vesentlig til vinens høye konsentrasjon. Druene håndplukkes og sorteres for hånd. Vinen lagres 16 måneder i nye, franske eikefat.

Dyp rubinrød. Deilig aroma av kaffe, tobakk, krekling og bjørnebær. Fyldig smak, tettpakket med konsentrert frukt. Lang rund ettersmak.

Passer til; Storfe, lam, vilt, harde oster eller hygge.

Konklusjon: Mektig kraftpakke. Meget bra kjøp!

Nr 56324 Norton Malbec 2006 kr 91

Bodega Norton, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: malbec. Ikke fatlagret for å beholde frukt og friskhet.

Middels dyp rubinrød. Behagelig kjølig aroma av krekling og svartpepper. Lett og saftig, men litt tynn og tørr smak. Kort tørr smak som også har et lite alkoholstikk.

Konklusjon: Middelmådig vin.

Nr 56327 Norton Barrel Select Malbec 2004 kr 100,70

Bodega Norton, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: malbec fra 15 ti 30 år gamle vinstokker. Druene håndplukkes. Vinen lagres i ny og brukt fransk eik

Middels dyp rød. Kokt syltetøyaktig lukt med en solid dose treverk. Middels fyldig klissen, innhul syltetøypreget smak. Alkoholstikk i finish(14,3%).

Konklusjon: Klissent eikesyltetøy. Mindre god vin!