Gå til sidens hovedinnhold

Marqués de Riscal

Artikkelen er over 14 år gammel

De gamle er fortsatt eldst.

Bodegaen Marqués de Riscal ble grunnlagt i 1850 av mannen med det særdeles lange navn og den nesten like lange tittel, Don Camilo Hurtado de Amézaga, Marques de Riscal de Alegia.

Markien, markgreven selv, hadde tilbrakt 15 år i Bordeaux og lært litt av hvert.

Hans bodega var i 1850 den første i Rioja til å lage viner på fransk manér. Det vil si viner med finstemt duft uten for mye eikekarakter og med finesserik, elegant smak.

ARBEIDET ER FORTSATT HALVE FØDA

Marqués de Riscal vektlegger vinmarksarbeidet, helt fram til druene er kommet vel i hus. Kvalitetssortering er helt sentralt.

Druene høstes for hånd i flere omganger. Slik blir hver enkelt drue plukket når den er optimalt moden. Druene blir også manuelt sortert ut fra vinstokkenes alder.

Til slutt blir de nøye kontrollert på sorteringsbord før pressing. Tankegangen er: For å lage best mulig vin så må råvarene holde den best mulige kvalitet.

Nr 33468 Marqués de Riscal Rueda Superior 2005 kr 86,90

Vinos Blancos de Castilla, Rueda, Spania

(Stathelle, Vinje og bestillingsutvalg)

Hvitvin. Druer: 85% verdejo, 15% viura. Ikke fatlagret.

Pen grønn farge med gyldne nyanser. Delikat blomster, plomme- og stikkelsbæraroma.

Middels fyldig, frisk og fruktig smak med appetittvekkende bittertouch i ettersmaken. Suverent kjøp!

Mat: Skalldyr, skjell, fisk, lyst kjøtt. Lykke på terrassen nedkjølt til 10-12 grader også.

Nr 33352 Riscal Tempranillo 2004 kr 88,90

Vinos Blancos de Castilla, Castilla y León, Spania

(Porsgrunn, Stathelle, Vinje og bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: tempranillo. Fatlagret fem måneder på amerikansk eik.

Dyp fiolettrød farge. Beskjeden duft av røde og sorte bær med et ørlite krydderstreif. Lett og ganske tynn, saftig smak med litt for varm finish. Verken aromatisk eller gustatorisk særlig spennende. Grei vin, ikke noe mer.

Nr 6424 Marqués de Riscal Reserva 2001 kr 164,50

Marqués de Riscal, Rioja, Spania

(Basisprisliste, hoved- og fullsortiment)

Rødvin. Druer: 90% tempranillo, 10% mazuelo og graciano. Fatlagret i ca to år på amerikansk eik.

Dyp plommerød farge. Stilfull kompleks duft av solbær, bringebær, plommer og eksotiske krydderier med et vaniljestreif.

Middels fyldig, elegant og balansert, konsentrert og rund smak med lang, nyansert ettersmak. Stilig vin fra stilig produsent i stilig årgang.

Mat: Storfe, lam, kje, svin, modne oster. Finfin uten mat også.