Kvinnekvartetten

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Telemarkskvinner! Vi har plukket ut 4 viner fra 4 kvinnelige favorittvinprodusenter til dere. Viner av kvinner for kvinner, men menn må også mer enn gjerne prøve.

DEL

Lucia Barzanó er femte generasjon på en middelaldervingård som familien overtok i 1836. I 1968 bestemte Lucias mor Emanuela seg for å satse på den nye musserende DOCG Franciacorta. Franciacorta lages på klassisk champagnevis, men kvalitetskravene er enda strengere enn i Champagne.

Alt gjøres for hånd, drueplukking, druesortering, frysing av bunnfallet og omkorking. Resultatet er et ekte håndverksprodukt som har Champagnes mineralitet og eleganse, men Lombardias fruktighet. Nikolaihof i Wachau regnes som Østerrikes eldste vinprodusent.

Eieren Christine Saahs er etterkrigstidens stammor til samtlige av dagens biodynamiske vinprodusenter. Hun ble biodynamiker alt i 1971. Clotilde Davenne driver også biodymanisk. Fra sin base i Prehy, Chablis, lager hun vidunderlige rene, fruktige og mineralske Chablis, St.Bris og Aligote. Gamle vinstokker, null eik, fleksibel bruk av lagring på gjæringsbunnfallet er noe av hemmeligheten bak vinene.

Vår egen Katharina Mowinckel er sprangrytteren som overtok en vingård i Bergerac. Hun har lenge drevet organisk, men er i ferd med å konvertere gården til biodynamisk drift. Alt gjøres for hånd eller per hestekraft. Katharina holder selv trekkehesten i tømmene under pløyinga..

De fire kvinnene er dedikerte, kvalitetstenkende håndverksprodusenter. De lager terroirviner som er delikate, elegante, balanserte, rene og friske. De skaper feminine viner i ordets rette forstand!

Nr 43302 Cuvée K 2006/2007 kr 107,50

Katharina Mowinckel, Sørvest, Frankrike (Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Druer: merlot, cabernet sauvignon.

Dyp fiolett. Herlig aroma av solbær, kirsebær, plomme og nougat. Delikat, slank og elegant, frukt og syre i harmoni. Ganske fast ettersmak.

Passer til: Tapas, salat, storfe, lam, lyst kjøtt eller nytelse.

Konklusjon: Delikat, ren og pen, slank og elegant med hyggelig prislapp. 2007 er litt mindre rund, men desto strammere og mer pepret enn 2006. Begge årganger er glimrende kjøp!

Nr 56180 Il Mosnel Franciacorta, brut kr 199,90

Azienda Agricola Il Mosnel, Lombardia, Italia (Bestillingsutvalg)

Musserende vin. Druer: chardonnay, pinot bianco, pinot nero.

Strågul med elegante små bobler. Superflott sødmefull duft av mango, fersken og kjeks. Tørr, middels fyldig, fruktig og frisk. Lang saltpreget mineralsk ettersmak.

Passer til: Fenalår, røkt skinke og annen spekemat, skalldyr, fisk, salat eller aperitif.

Konklusjon: En Franciacorta som gjør mang en Champagne misunnelig. Glimrende kjøp!

Nr 49934 Nikolaihof im Weingebirge Grüner Veltliner Federspiel 2007 kr 229,90

Nikolaihof, Wachau, Østerrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: grüner veltliner. Fatlagret på gamle store eikeliggere.

Lys skinnende gyllen. Fantastisk aroma: engsyre, hvitpepper, grønne stikkelsbær og eplekart. Delikat, balansert, tørr, rund vin som samtidig har en super syrlighet. Lang ettersmak.

Passer til: laks, ørret, gjerne røkt eller gravet, skalldyr, salat, tapas, ost eller nytelse.

Konklusjon: Super vin med i utgangspunktet heftig prislapp fra Sentral-Europas antatt eldste vinmark. Den ble anlagt i det 5. århundre etter Kristus. Alt i alt et meget gunstig kjøp!

Nr 56908 Davenne Saint Bris 2007 kr 124,90

Clotilde Davenne, Burgund, Frankrike (Kragerø, Porsgrunn og Skien)

Hvitvin. Drue: sauvignon blanc. Ikke fatlagret.

Medium dyp skinnende grønngul. Ung, frisk, fruktig og freidig stikkelsbæraroma med hint av grønt eple og fersken. Delikat, slank og rank, syrlig smak. Bra mineralsk og syrlig ettersmak.

Passer til: Blåskjell, grillet fisk, reker, chevre eller nytelse.

Konklusjon: St. Bris av det freidige, friske og fruktige slaget. Meget gunstig kjøp!

Artikkeltags