I Rudolf Steiners fotspor

Foto:

Av
Artikkelen er over 10 år gammel
DEL

Året er 1924. Rudolf Steiner fastslår at bylivets stress og kjedsomhet kan knyttes til den dårlige matvarekvaliteten. Derfor lanseres tre prinsipper for landbruk: 1. Jord- og planteforbedring med organiske og mineralske, terapeutiske midler. 2. Spredning av disse midlene på spesifikke tidspunkt i årssyklusen; relatert til måne- og planetkalendre. 3. Vekselvis pløying og gjengroing av jorda. Disse biodynamiske teknikkene bedrer forholdet mellom jordbiologien og rotsystemet slik at jordsmonnet uttrykkes i for eksempel drueklasers smak og aromaer. Alt dette og mer til ivrer ekteparet Christine og Eric Saurel for, eierne og driverne av Rhone-vingården Montirius. Navnet Montirius er en liten pussighet i seg selv. Det passer godt i og med at vingården ligger på en høyde, men visstnok er det også avledet av bokstaver i navnene til barna Manon, Justine og Marius. Så er ikke ekteparet helt A4 heller der de fyller kuhorn med silikat; det bedrer mineralopptaket, og i neste omgang fyller kuhornene med gårdens egen kompost. Det gir etter sigende en livligere mikrobiologi i jordsmonnet. Imidlertid er det ikke akkurat enøyd biodynami her. Eric har gjort opprør mot det fatgjærings- og fatlagringsregimet han fikk fra sin ønologutdanning i Bordeaux. Følgelig gjæres og lagres rødvinene i sementtank. Slett ikke så dumt, i og med at vinene vesentlig er grenache-baserte. Grenache er jo en lettoksiderende drue som absolutt ikke trenger det ekstra oksygen eikefatene gir. Sånn er det med den saken. Vinene fra Montirius lages tydeligvis med både hodet og hjertet.

Nr 58623 Montirius Vacqueyras le Clos 2006 kr 250

Montirius, Rhône Sør, Frankrike (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 50% grenache, 50% syrah fra ca. 20 år gamle stokker. Vinifiert i sementtank.

Svært dyp rødfiolett. Sublim aroma av morell, bringebær, fiol, lær, medisinskap samt hvitpepper. Fyldig, smaksrik fruktkonsentrert vin med fabelaktig syrestruktur. Svært lang nyansert og mineralsk ettersmak.

Passer til: Vilt, storfe, lam, faste oster eller kontemplasjon.

Konklusjon: Montirius beste vin har klokkeren frukt og kompleksitet hele veien. Topp årgang, topp dyrker, topp vin. Sensasjonelt god!

Nr 58626 Montirius Gigondas Confidentiel 2005 kr 350

Montirius, Rhône Sør, Frankrike (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 80 prosent grenache, 20 prosent mourvedre fra vinstokker plantet av Erics tippoldefar Gaston i 1925! Vinifiert i sementtank.

Svært dyp rødfiolett. Maktfull kompleks aroma av kirsebær, svartpepper, kanel, tørr jord, lakris samt kamfer. Fyldig og diger kjøttfull og fast smak. Lang ganske tannintørr ettersmak, men den bærer sine 15% alkohol med stil.

Passer til: Lam, vilt, storfe eller kontemplasjon.

Konklusjon: En kølle av en Gigondas som smaker bedre nå enn da jeg smakte den for et halvt år siden. Et lovende lagringsprosjekt eller til nytelse nå etter et par timer i karaffel.

Nr 58627 Montirius Côtes du Rhône 2008 kr 135 (Nedsatt fra kr 159,90)

Montirius, Rhône Sør, Frankrike (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Druer: 60 prosent grenache, 40 prosent syrah fra gamle stokker. Vinifiert i sementtank.

Dyp kirsebærrød med flott briljans. Krydret aroma av pepper, provenceurter og skogsbær.

Middels fyldig frisk og syrlig med moderat konsentrasjon. Ganske lang syrlig og litt stilkete ettersmak.

Passer til: Lam, storfe, elg, torsk eller hygge.

Konklusjon: Grei nok vin som sliter med den våte og kalde 2008-årgangen. Bra prisavslag.

Artikkeltags