Høysommersnadder

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Akkurat nå er muligens sommeren på sitt beste her hjemme på berget. Hva skal vi ha i glasset? Denne gangen reiser vi langt nord og langt sør for å finne godsakene.

DEL

Røde australske muskelbunter til grillens rødeste kjøtt eller feminine tyske hvitvinsatleter til fjærlette fiskeretter, bugnende skalldyrfat, deilige oster, kanskje en sanselig epleterte?

Vi svarer som vår alles beste venn Ole Brumm alltid gjør: Ja takk, begge deler!

Nr 31755 Peter Lehmann Shiraz 2003 kr 124,90

Peter Lehmann, Barossa valley, Australia

(Rød basisprisliste - hoved- og fullsortiment, pluss Bø, Rjukan og Vinje)

Rødvin. Drue: shiraz. Fatlagret.

Mørk fiolettrød farge. Sjenerøs fruktig bjørnebærpreget duft, innslag av eukalyptus og sjokolade. Fyldig, balansert smak med passelig moden fruktighet, bra syre og avrundede garvestoffer.

Lang, litt varm (uten at alkoholen er plagsomt merkbar) og fløyelsmyk ettersmak.

Passer til: Grillet kjøtt av alle slag, ost, hygge.

Konklusjon: Lett å like og med kropp så det holder, slik vil vi ha australsk vin!

Nr 13955 Jung Erbach Hohenrain Riesling Erstes Gewächs 2004 kr 215,30

Weingut Jakob Jung, Rheingau, Tyskland

(Rød basisprisliste - partikjøp - Porsgrunn og Skien)

Hvitvin. Drue: riesling. Ikke fatlagret.

Pen strågul farge. Deilig rein duft av grønne epler, sitrus, aprikos og mineraler. Tørr, superelegant, frisk, aprikosfruktig smak med finfin konsentrasjon og lekkert syrespill. Lang mineralsk ettersmak..

Passer til: Kokt eller dampet rød eller hvit fisk, skalldyr, salat, fugl eller terrassehygge.

Konklusjon: Erstes Gewächs koster ofte rundt 300 kroner, derfor pent priset. Toppen av balansert eleganse denne her.

Nr 44171 Pikes Luccio Sangiovese 2003 kr 129,60

Pikes Wines, Clare valley, Australia

(Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: 74% sangiovese, 19% cabernet sauvignon, 7% petit verdot. Fatlagret.

Dyp rubinrød farge. Kraftfull duft av lær, stall, sjokolade og mørke modne bær. Middels fyldig smak med sødmerik fruktighet. Godt garvestoffbitt og en del varme i ettersmaken.

Passer til: Grillet kjøtt av alle slag, smakfulle pastaretter, pizza, hygge.

Konklusjon: En barsk, maskulin aussie. Slik har vi aldri smakt sangiovese, den gamle romerske drue. Spennende vin.

Nr 42782 Wiltinger Braune Kupp Riesling Auslese 1989 kr 230,10

Vereinigte Hospitien, Mosel-Saar-Ruwer

(Blå bestillingsprisliste)

Hvitvin. Drue: riesling. Fatlagret.

Lekker honninggul farge. Markant petroleumsduft med innslag av honning, aprikos og skifermineraler. Halvsøt, middels fyldig, fruktig smak med forfriskende syrlighet og velbalansert sødme. Lang ettersmak.

Passer til: Camembert, Brie, gåselever, andelever, fruktterter, ettertanke etter måltidet.

Konklusjon: Typeriktig og meget godt fra en gammel toppårgang i Saar.

Artikkeltags