Historiens voktere

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

I forvaltingen av antikkens vinkulturelle arv fins ingen over eller ved siden i Campania.

DEL

Da jeg for ti år siden ruslet rundt i Pompeii ble jeg som mange andre fengslet av stedets uvirkelige stemning. Stemningen av at du er på et sted der historien bokstavelig talt har stått stille siden det massive vulkanutbrudd i år 79. Når du som jeg dumper over en høyst virkelig vinmark ved byens amfiteater, føles det nettopp som en slik fastfrysing av historien. I 1996 startet nemlig Mastroberardino vindyrking på denne 200 kvadratmeter knøttlille vinmarken, som arkeologene hadde utgravd. Ikke bare hadde arkeologene lokalisert og gravd ut vinmarken, de slo fast hvor hver enkelt vinranke hadde stått, og de kunne ved å studere fresker og skriftlige kilder også slå fast at hele 8 ulike druesorter hadde vært dyrket der.

Villa Matilde er Campanias andre store tradisjonsbærer. Siden 1960 har de holdt til på vingården Massico der antikkens store hvitvin Falernum ble laget for rundt 2000 år siden. Villa Matilde dyrker der falanghina-druen, faktisk druesorten som Falernum-vinen ble laget av, men også andre eldgamle Campania-sorter som abbuotto, fiano de Avelino, aglianico og piedirosso. Mastroberardino på sin side dyrker piedirosso og sciascinoso i Pompeii og enda flere sorter i sine vinmarker rundt byen Atripalda.

Er det overhodet mulig for en vininteressert person å unngå å bli fascinert av Italias allestedsnærværende antikke vinkultur? Det beste av alt er at den faktisk kan erfares og drikkes den dag i dag. «Carpe diem, memento mori».

Nr 55791 Villa Matilde Falerno del Massico 2006 kr 139,90

Villa Matilde, Campania, Italia (Basisutvalg-Porsgrunn og Skien)

Hvitvin. Drue: falanghina. Ikke fatlagret.

Glansfull strågul. Intens forførende aromatisk krydret blomst-, fersken- og pærearoma med hint av salvieblader. God fylde. Aromatisk og smaksrik krydret fruktighet i munnen. Lang appetittvekkende litt bitter og mineralsk ettersmak.

Passer til: Skalldyr, fisk. Lyst kjøtt, lette pastaretter eller hedonistisk nytelse.

Konklusjon: Saft suse for en vin! Den beste falanghina jeg har smakt på år og dag.

Nr 32111 Falerno del Massico 2004 kr 155

Villa Matilde, Campania, Italia (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 80% aglianico, 20% piedirosso. Fatlagret i ett år.

Svært dyp, nesten ugjennomskinnelig rubinrød. Mektig krydret og kjøttfull aroma av mørke kirsebær, bjørnebær samt lær, muskatnøtt og tretjære. Svært fyldig, tett og voldsomt ekstraktrik smak med tydelige, men avrundrede tanniner. Lang fast ettersmak.

Passer til: Storfe, lam, vilt.

Konklusjon: En massiv og mettende vin som bør serveres ved 16 grader. Da kommer friskheten og spensten i den mer fram. Servert for varm blir det litt for mye av det gode. Vinen for deg som vil ha full pakke!

Nr 56843 Mastro Rosso 2006 kr 138,50

Mastroberardino, Campania, Italia (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: aglianico. Ikke fatlagret.

Dyp rødfiolett. Pen aroma av mørke bær som bjørnebær og krekling med hint av krydder. Delikat middels fyldig, saftig smak med fin balanse mellom frukt, syre, garvestoffer og alkohol. Lang fast ettersmak.

Passer til: Storfe, lam, lyst kjøtt, faste oster eller hygge.

Konklusjon: Deilig, delikat og harmonisk aglianico!

Nr 56842 Mastro Bianco 2006 kr 138,50

Mastroberardino, Campania, Italia (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: coda di volpe. Ikke fatlagret.

Lys strågul med god glans. Pen og rein aroma av blomster, eple og fersken. Lett til middels fyldig syrlig smak. Litt kort ettersmak.

Passer til: Skalldyr, fisk eller lette pastaretter.

Konklusjon: Spennende, sjelden lokal drue og bra, men marginalt skuffende vin.

Artikkeltags