Gå til sidens hovedinnhold

Godteributikken

Artikkelen er over 16 år gammel

Borte vekk er de fleste gode, gamle godtebutikkene, kioskene, pølsebodene.

Søtsakenes forgange kiosker var for mange lesere Lykkakiosken i Hovudgata i Seljord, Alda frukt og tobakk i Skistredet i Skien eller Homanekiosken på torvet i Kragerø. Andre husker nok Mascot i Skolegata i Porsgrunn. I mitt kjære Porsgrunn bind 1 minnes Hans Jacob Andreassen: ”Når lønninga forelå strøk jeg ned til ”Mascot” og sto og så på alle lekkeriene under glassdisken. For fem øre kunne en få fem karameller, eller to store karameller – eller en liten sjokolade. Om sommeren kunne også en pakke bruspulver være et alternativ for ekstravagant nytelse. Da oppsto dilemmaet: Skulle en slikke i seg bruspulveret direkte fra posen – eller skulle en gå hjem og tømme det i et glass vann og drikke det? Så kan en spørre seg om selv om kiosker kommer, kiosker går, og søtsakene, godteriene, nytelsesmidlene endres med år og alder, er nytelsen, den sanselige opplevelsen til syvende og sist den samme gode og gamle?

Nr 20501 Castaño Monastrell 2003 kr 87,50

Bodegas Castaño Sl, Yecla-Spania. (Rød basisprisliste-Finnes i alle butikker)

Rødvin. Drue: monastrell. Ueiket.

Middels dyp rubinrød farge med islett av fiolett. Frisk bærduft av bjørnebær og bringebær med et urtestreif. Ung, lett, frisk og bærpreget, rustikk smak. Varm finish. Grei nok, litt tynn, kort og ubalansert.

Mat: Tapas, pizza, pasta.

Karakter: 4 vinglass

Nr 46023 Durius Tempranillo 2002 kr 97,-

Bodegas Durius, Castilla Y Leon-Spania. (Rød basisprisliste-Fullsortiment)

Rødvin. Drue: tempranillo. Eiket.

Ganske dyp og glansfull rubinrød farge. Mektig jordbær-, kirsebær-, sjokolade- og krydderduft. Middels fyldig, rund vin med flott smakstrøkk. Lang og behagelig ettersmak. Et aldri så lite løvebrøl av en vin. Knallkjøp!

Mat: Oksekjøtt, lam og sau, svin, hare, elg, reinsdyr, tapas, ost. Denne svært anvendelige matvin er også herlig uten matfølge.

Karakter: 6 vinglass

Nr 42273 Dom Dinis 1999 kr 85,70

Caves Vidigal, Ribatejo-Portugal.(Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: 60% tinta roriz, 20% castelao, 15% trincadeira, 5% andre druer. Eiket.

Ganske dyp rubinrød farge. Litt beskjeden, krydret duft med hint av vanilje og bærfrukt.

Middels fyldig, rund vin med en kledelig fruktsødme. Imidlertid mangler den litt både på duft, smakstrøkk og lengde. Vi tar ikke akkurat bølgen.

Mat: Oksekjøtt, vilt, ost.

Karakter: 4 vinglass

Nr 50102 Ripa delle Mandorle 2001 kr 133,20

Cast. Vicchiomaggio, Toscana-Italia.(Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: 75% sangiovese, 25% cabernet sauvignon. Eiket.

Middels dyp rubinrød farge. Stilig duft av kirsebær, moreller, salvie og treverk. Middels fyldig med flott fruktkonsentrasjon, syre og silkemyke tanniner. Lang ettersmak med en spennende kjernebitterhet. Aristokratisk, balansert og typeriktig toskaner. Knallkjøp!

Mat: oksekjøtt, småvilt, ost. Deilig vin uten mat også!

Karakter: 6 vinglass