Storslått på en bakketopp ligger middelalderlandsbyidyllen Serralunga med sin hyperitaliens- ke miks av kneisende, avskrekkende borgtårn, fredelige røde teglsteinstak, et mylder av TV-antenner, Begonia-prydede vindusposter, de mest snirklete gateløp og et søvnig landsbyliv. Her er samfunnets pilarer den lokale kirken , stedets eneste hotell og restaurant, med det ori- ginale navn Albergo Italia, den lokale kombinerte bar, salami- og trøffel- og vinbutikk; en sl- ags nytelsens krambod, og sist, men ikke minst et kobbel av Piemontes beste vinprodusenter. Navn som Luigi Pira og Massolino-Vigna Rionda lyser over de fleste. Blant Serralungas eld- ste Baroloprodusenter er Tenimenti di Fontanafredda.

Grensesprengende kjærlighet

Fontanafredda har sine røtter i en gammel kjærlighetshistorie. I 1848 traff nemlig den kvinne-, vin- og sangglade Savoie-tronarving Vittorio Emanuele, seinere Italias første konge, den 15 somre unge og øyensynlig vakre bondejenta Rosa Vercellana, så treffende kalt La bella Rosina. Det sies at hennes polenta og fondue smeltet regentens hjerte. Ja, som kjent går veien til mannens hjerte via magen! Deres sønn, Conte Emanuele Alberto Guerini di Mirafiori et Fon- tanafredda, grunnla i 1878 vinhuset Fontanafredda, på det jaktslott nær Serralunga der foreldrene tilbrakte så mye av sin tid, og startet fra første stund Barolo-produksjon der.

Gammel bank overtar alt, og innleder etter hvert en ny giv.

I 1931 ble eiendommen solgt til verdens eldste bank, Monte dei Paschi di Siena, for øvrig eta- blert i 1622. Fortsatt står banken som eier og borger for finansiell styrke, men etter en kvalite- tsknekk på 1980- og 90-tallet, innså den at bankmenn ikke er de mest egnede administratorer for et vinhus, og at unge ønologer med lokal forankring i Piemonte stod parat til å bringe viti- kultur og vinifisering inn i et nytt årtusen. Altså, Fontanafredda har fra og med 1999 med sin nye administerende direktør Gian Minetti og unge tekniske direktør og sjefsvinmaker Danilo Drocco i spissen gjenreist gigantens kvalitetsprofil. For en gigant er dette, med en årsproduks-jon på 6 millioner flasker innbefattet 750 tusen flasker Barolo. Vinmarkene har blitt gjenstand for et utstrakt replantingsprogram, avkastningen har blitt redusert, høstningstidspunktet har blitt utsatt, kjellerarbeidet har blitt modernisert, og resultatet er fruktigere, mer konsentrert og seriøs vare. Den nye given er symbolisert med ny flaske- og etikettdesign. Fontanafredda har funnet tilbake til kilden.

Nr 40794 La Lepre Dolcetto Diano d'Alba 2002 kr 167,-

Fontanafredda, Piemonte-Italia. (Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Drue: dolcetto. Ueiket.

Svært dyp blårød farge. Super intens parfymert duft av kirsebær- og morellekstrakt med noe krydder og lakris. Middels fyldig til fyldig vin med herlig smak av sursøte kirsebær med en appetittvekkende kjernebitterhet. Lang ettersmak. Denne dolcettoen fra en vinmark kalt La Lepre, haren fra landsbyen Diano d´Alba nær Serralunga er en sensasjon i den nedbørrrike årgang 2002. Den kommer snart i 2003-årgangen som ikke er noe dårligere. Begge årgangene er superkjøp!

Mat: Lette pastaretter, lyst kjøtt. Suverent forførende drikke uten mat!

Karakter: 6 vinglass

Nr 1761 Fontanafredda Barolo 1999 kr 249,90

Fontanafredda, Piemonte-Italia. Rød basisprisliste-Hoved- og Fullsortiment)

Rødvin. Drue: nebbiolo. Lagret på botte, store eikeliggere.

Rubinrød farge med den for nebbiolo typiske medium fargedybde. Spennende, kompleks duft av tjære, skogbunn, sopp, urter og røde bær. Fyldig, rund vin med super fruktighet til nebbiolo å være. Her er dessuten en passe porsjon syre, slepne garvestoffer og en herlig liten sødme i en lang ettersmak. Knall Barolo fra knall hus i knall årgang!

Mat: Vilt, lam, sau og kje, storfe. Drikkes allerede med velbehag uten mat.

Karakter: 6 vinglass