Forfriskende Sancerre og Pouilly Fumé

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Mai er nå på sitt flotteste. Da frister vårfrisk asparges, skinke, salat, skalldyr, skjellmat, lette fiskeretter samt chevre. Beste drikke til dette er og blir Sancerre og Pouilly Fumé.

DEL

Vi har plukket ut to produsenter, Michel Redde, som i seks generasjoner har laget Pouilly Fumé, og brødrene Matthias og Emilie Roblin, som driver et ti år gammel Sancerre-foretak, som alt med sin debutårgang 2000 fikk panegyrisk omtale i Decanter. Begge driver på velplasserte vinmarker. F.eks. har Reddes les Champs des Billons et jordsmonn dominert av cailottes, relativt store runde kalksteiner i elveavsetninger oppå Kimmeridge-berggrunnen stappet med fossiler fra Jura-tiden.

Vinmarken ligger i en sørvendt skråning ned mot Loire-elva. Roblins les Ammonites kommer fra vinparseller som er fulle av såkalte ammoniter, blekksprutfossiler fra Jura. Produsentenes standardviner med sin mer moderate prislapp, er også verdt å prøve. Jordsmonnet de kommer fra er kanskje ikke så ekstremt, men det er Kimmeridge okke som. Dessuten: I vinkjellerne er det topp hygiene, temperaturkontroll og alt på stell, også ved at vinene hviler på bunnfallet(sur Lie). Dermed blir vinene på sitt beste uansett slik at du kjenner sjøfossilene og mineralkalken nærmest hopper ut av glasset samtidig som de har en fruktig og rik smakspalett.

Samtlige viner er i utgangspunktet fra bestillingsutvalget, men er du heldig har kanskje din lokale polbutikk tatt noen av disse inn i den lokale prislista. PS! Flere av vinene er prisnedsatt!

Nr 50880 Roblin Sancerre 2007 kr 165 (Før kr 169)

Matthias et Emilie Roblin, Loire, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: sauvignon blanc. Ikke fatlagret.

Lys grønngul. Utrolig intens aroma av stikkelsbær, nesle, solbærblad og mineraler. Delikat, slank, konsentrert og intens sitrende frisk stikkelsbærfruktig og crispy smak Lang ettersmak.

Passer til: Asparges og skinke, blåskjell, reker, ovnsbakt fisk eller chevre, salat eller terrasse.

Konklusjon: Standard-sancerre som er alt annet enn standard. Strålende kjøp!

Nr 50881 Roblin Sancerre Ammonites 2006 kr 209 (Før kr 225)

Matthias et Emilie Roblin, Loire, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: sauvignon blanc. Ikke fatlagret.

Gyllengul. Nydelig moden aroma av honningmelon, gule stikkelsbær, asparges, sjømineraler. God fylde, balansert og sammensatt smak. Lang ettersmak.

Passer til: Grillet eller ovnsbakt fisk, blåskjell, kreps, kyllingsalat, ovnsbakt eller romtemperert chevre eller meditasjon.

Konklusjon: Modnere og dypere på duft og smak enn forannevnte. Strålende kjøp!

Nr 50576 Michel Redde Petit Fumé 2007 kr 155 (Før kr159)

Michel Redde et Fils, Loire, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue. sauvignon blanc. Ikke fatlagret.

Lys gul. Pen duft av pasjonsfrukt, grønne stikkelsbær og fersk nesle. Delikat, frisk med flott syreintensitet og fruktighet. Spenstig syresnert i finish.

Passer til: Asparges og skinke, reker, blåskjell, salat, chevre eller hygge.

Konklusjon: Pen Pouilly Fumé, mangler mineraliteten til Roblins Sancerre, men ellers intet.

Nr 50577 les Champs des Billons 2005 kr 265 (Før kr 259)

Michel Redde et Fils, Loire, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: sauvignon blanc. Ikke fatlagret.

Gulgrønn. Bra duft av gule stikkelsbær, melon og mineraler. Delikat middels fyldig smak med bra konsentrasjon og intensitet. Bra syrlig ettersmak.

Passer til: Fisk, skjell, salat, ost eller hygge.

Konklusjon: Kvalitet på det jevne, vinen virker rett og slett litt sliten. Dessuten, at den har blitt litt dyrere, gjør den ikke akkurat bedre!

Artikkeltags