Feiende flott fra argentinske Finca la Celia

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Skal du prøve vin fra Pampas-landet får du mye for pengene fra Finca la Celia. Det er sikkert og visst.

DEL

I januar anløp et skip fra Buenos Aires Oslo havn, ikke lastet med argentinsk biff eller epler, men vin fra den ferske og løfterike 2004-årgangen. Vi har prøvd noen av vinene, og vil presentere et par av disse og en vellagret reserva fra det ikke mindre bejublede år 2002, men først litt om vingården de kommer fra.

Finca La Celias historie

I 1890 kjøpte en mann ved navn Eugenio Bustos land og oppførte bygninger i Mendoza for å drive vingård og hesteoppdrett. Gården Finca la Celias logo forestiller logisk nok en fyrrig hest, og gårdsnavnet skriver seg fra Eugenios datter Celia, som arvet virksomheten på 1930-tallet.

Etter et eierskifte ble Finca la Celia i år 2000 kjøpt opp av den chilenske storebror Viña San Pedro. Gjennom dette oppkjøpet har det blitt investert betydelig, vinmarksarealet har blitt utvidet, vinkjellerne restauret og fornyet samt utstyrt med den nyeste blankpolerte franske og italienske vinteknologi og mengder av 225-liters eikefat med amerikansk eller fransk opprinnelse. Ute i vinmarkene drives det dog fortsatt på gamlemåten med tradisjonell, nesten-organisk dyrking, håndplukking av druene, og kun minimale nyteknologiske inngrep som dryppvanning forekommer. De fleste vanlige druesortene på argentinsk jord dyrkes her 1.200 meter over havet, og faktisk er malbec-plantene fra gårdens oppkomst for 115 år siden. Det gjenstår bare å smake i vei!

Nr 47284 Furia Shiraz 2004 kr 79,90
Finca la Celia, Mendoza-Argentina. (Blå bestillingsprisliste)

Drue: Shiraz. Lett eiket.

Middels dyp rødfiolett farge. Bærpreget duft av mørke solmodne bær, med innslag av hvit pepper, røyk og treverk. Middels fyldig saftig, fruktdreven smak med betydelig sødme og et visst anispreg. Bra ettersmak. Topp kjøp!

Mat: Pasta, oksekjøtt, svinekjøtt, lam. Flott uten mat også.

Nr 47156 Furia Sauvignon Blanc 2004 kr 79,90
Finca la Celia, Mendoza-Argentina. (Blå bestillingsprisliste)

Drue: sauvignon blanc. Ueiket.

Transparent gulgrønn farge. Rein og lekker duft av tropiske frukter og stikkelsbærblader. Middels fyldig smak med ganske konsentrert frukt og bra friskhet. Delikat ettersmak. Meget bra kjøp!

Mat: Hvit fisk, skjell og skalldyr. Deilig drikke uten mat.

Nr 20025 La Celia Reserva Malbec 2002 kr 117,50
Finca la Celia, Mendoza-Argentina. (Rød basisprisliste, hoved- og fullsortiment)

Drue: malbec. Eiket.

Ekstremt dyp rødfiolett, nesten sort farge. Kjølig, fruktig nese der spesielt solbær og krekling peker seg ut. Hint av vanilje og sjokolade. Fyldig, balansert smak med flott fruktkonsentrasjon og smeltede tanniner. Lang og lekker ettersmak. Staselig og flott vin. Nok et toppkjøp!

Mat: Oksekjøtt, lam, storvilt, ost. Flott uten mat også.

Artikkeltags