En aldri så liten Italia-ABC. Numero uno

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Som i fjor startes det nye året med en ABC om vin. Italienske druer med forbokstavene a, b og c er temaet de tre første ukene i 2004 her i TA.

DEL

Vi drar det hele i gang denne fredagen med a og druesortene aglianico og arneis.

AGLIANICO

Druenavnet aglianico er en dialektvariant av det italienske adjektivet ellenico, hellensk, gresk.

Aglianico er en eldgammel blå, trolig gresk, immigrantdrue, som nok kom til Sør-Italias Campania og Basilicata under den gresk-joniske kolonisering av middelhavet rundt 800 f.Kr.

I sin tur hadde den sannsynligvis blitt brakt til Hellas av fønikerne. Så den gamle historia om hva som kom først, høna eller egget, har sin åpenbare gyldighet også her!

Aglianico kalles også for sydens Barolo, eller kanskje enda bedre, sydens nebbiolo. Aglianico er med andre ord opphavet til en krevende lagringsvin, ofte med nær sagt hele skipslaster av syre og garvestoff, som heldigvis slipes ned med lang fat- og flaskelagring.

Og enda mer fins for den som venter på noe godt. Innhyllet i all denne vinøse maskulinitet fins også en sødmerik feminin fruktkjerne!

Nr 33113 Feudi di San Gregorio Rubrato Aglianico d'Irpina 2001 kr 149,60
Feudi di San Gregorio, Campania-Italia (Bestillingsprislista)
Rødvin. Drue: 100% aglianico. Eiket.

Svært tett rubinrød farge. Mektig, kompleks duft av tjære, asfalt, mørke bær, bålrøyk, hvitpepper, lær og treverk. Fyldig, kraftfull vin med spennende og appetittlig kombinasjon av fruktsødme og avslepne tanniner.

Lite merkbar syre til aglianico å være. Lang ettersmak.

Mat: Allsidig matvin. Passer til biff, lam, sau, kje, småvilt, storvilt. Vi prøvde den til andebryst med appelsinsaus og ovnsbakt fennikel. Grådig godt!

Karakter: 6 vinglass

Nr 32111 Villa Matilde Falerno del Massico 2001 kr 147,-
Villa Matilde, Campania-Italia (Vanlig prisliste)
Rødvin. Druer: 80% aglianico, 20% piedorosso. Eiket.

Svært dyp fiolettrød farge. Intens, kompleks duft av kirsebær, plomme, kaffe og treverk. Fyldig, noe blekkaktig ekstraktrik vin med en heftig dose garvestoffer, syre og ettersmak som sitter i kjakene.

Barsk vin nå, og mest til mat.

Mat: Lammegryter,småvilt, storvilt.

Karakter: 5 vinglass

ARNEIS

Arneis er avledet av det italienske substantivet arnese, som betyr røver eller redskap. Den er nemlig en i sannhet uregjerlig grønn drue.

Arneis bærer ofte lite, modner ujevnt, oksiderer lett og er sårbar for meldugg. Allikevel, med omsorgsfull vitikultur og vinifisering gir den en spennende hvitvin med et aromaregister som spenner fra fersken og aprikos til krydder og humle.

Smaksmessig kombinerer den da god frukt og fedme med en ofte lav syre.

Arneis' hjemstavn er distriktet Roero i Piemonte i Nordvest-Italia. Hvorvidt den er en innfødt piemonteser er uklart, men den nevnes i lokale historiske kilder fra Roero så langt tilbake som i det 15. århundre!

Nr 40202 Bruno Giacosa Roero Arneis 2002 kr 179,90
Casa Vin.Bruno Giacosa, Piemonte-Italia (Bestillingsprislista)
Hvitvin. Drue: 100% arneis. Ueiket.

Strågul farge. Flott duft av fersken, stikkelsbær, sitrus og krydder. Middels fyldig vin med mye syre til arneis å være, men den er fint balansert mot sødmen i vinen. Bra fedme og frukt. Ganske lang ettersmak.

Mat: Suveren til Ravioli med ostefyll, salvie eller basilikum og en smørklatt. Likeså til stekt breiflabb med reker, blåskjell og hvitvinsaus.

Karakter: 5 vinglass

Artikkeltags