Gå til sidens hovedinnhold

Dressert australsk solskinn

Artikkelen er over 12 år gammel

Australske viner har pleid å være full spiker av kraft, trøkk, fylde, men i det siste ser det ut for at de beveger seg mer mot en europeisk stil med en mer delikat og elegant smakspalett.

På en måte er det prisverdig å prøve å tilfredsstille europeerne, men når det går på bekostning av fylde, konsentrasjon og smaksdybde, og vinene er syre- og sødmejustert vet jeg ikke om jeg henger helt med i svingene. Husk da at vinene jeg har plukket ut denne fredagen er noen av de bedre aussiene rundt hundrelappen.

Nr 41826 Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2006 kr 99,90

Peter Lehmann Wines, South Australia (Basisutvalg-Skien og Porsgrunn)

Rødvin. Druer: 90% shiraz, 10% merlot. Lett fatlagret.

Dyp rødfiolett. Kraftig aroma av svisker, bålrøyk og mørk sjokolade. Middels fyldig smak med bra frukt og pen syrlighet samt rund finish.

Passer til: Pizza, pasta, storfe, lam, småvilt, modne oster eller kos.

Konklusjon: Vellaget vin. Flott duft og en smak som følger denne langt på vei opp.

Nr 56689 Brown Brothers Dry Muscat 2007 kr 110

Brown Brothers, South East Australia (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Drue: muscat d'Allessandria. Ikke fatlagret.

Lys skinnende strågul. Sødmerik tiltalende aroma av muskatelldrue, ananas og honningmelon. Middels fyldig smak med krydret muskatellfruktighet og frisk syre. Bra ettersmak.

Passer til: Grillet og stekt fisk, asiatiske retter eller kos.

Konklusjon: Spennende og uvanlig drue med et vellykket resultat. Riktig pris i forhold til kvaliteten.

Nr 10257 Tatachilla Keystone Shiraz Viognier 2006 kr 99,90

Lion Nathan Wine Group, Mac Laren Vale, Australia (Bø, Porsgrunn, Stathelle, Vinje og Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 93 % shiraz, 7% viognier. Lett fatlagret.

Dyp blårød. Flott aroma av bjørnebær, aprikossteiner, vanilje og mørk sjokolade. Middels fyldig med syrlig fruktighet og litt manglende konsentrasjon. Litt for vandig og kort finish.

Passer til: Pizza, pasta, ost eller kos.

Konklusjon: Mye er bra ved denne vinen, men smakskonsentrasjon og lengde mangler en del på at denne skal gå helt hjem.

Nr 11801 Cookootama Merlot 2006 kr 109,90

Nugan Estate, South East Australia (Basisutvalg-Porsgrunn, Rjukan, Skien, Vinje)

Rødvin. Middels dyp rubinrød. Aroma av nougat, svisker og vanilje med innslag av tuttifrutti. Middels fyldig saftig fruktsyrlig smak. Bra syrlig ettersmak.

Passer til: Salat, pizza, pasta, kylling eller kos.

Konklusjon: Bra vin til en litt for høy pris. Litt skjemmende tuttifruttiinnslag.