Gå til sidens hovedinnhold

Det gylne snitt

Artikkelen er over 11 år gammel

Det gylne snitt. Er det ikke tallet 1,618 033 989, mon tro? Med andre ord, når noe er cirka 1,6 ganger så langt som det er høyt, har du det gylne snitt. Du finner det i alt fra naturens små underverk som furukongler og sneglehus til kulturens store underverk som Parthenon og Nidarosdomen. Du finner det blant pythagoreerne; disse mystiske filosofiske matematikerne, og du finner det i noe så hverdagslig som bankkort. Ta en titt på bankkortet ditt! Det er 1,6 ganger lengre enn det er høyt. Man kan undres. Verden er sannelig et merkelig og spennende sted. Vinverdenen er ikke mindre spennende, spør du meg. Derimot er det gylne snitt der noe så inn i blåbærlia enkelt som at de beste vinkjøp på polet gjerne gjøres i prissegmentet mellom 90 og 150 kroner. Ja, ja, men sann.

Nr 80297 Dominio de Manciles 2007 kr 94,80

Bodegas Arlanza, Spania (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Drue: tempranillo. Ikke fatlagret.

Temmelig mørk rødblå. Krydret kanelaroma med innslag av svartpepper og skogbær. Elegant, leskende saftig og frisk smak. God fruktsyrlig ettersmak.

Passer til: Lam, storfe, svin, tapas, pizza og pasta eller uten matfølge.

Konklusjon: Glitrende godt kjøp!

Nr 2602 Brown Brothers Shiraz kr 139,90

Brown Brothers, Victoria, Australia (Notodden, Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Drue: shiraz. Fatlagret 18 måneder.

Svært mørk purpur. Forførende sødmerik aroma dominert av sjokolade, vanilje og mint med hint av morell. Fyldig og bløt fruktbombe på smak. Bra syrlighet. Lang passe varm ettersmak.

Passer til: Biff, vilt, ost eller uten matfølge.

Konklusjon: Smattegodt hvis du liker den australske fruktige full pakke- stilen!

Nr 13497 Chapel Hill Chardonnay Brut kr 100

Balatonboglár Winery, Ungarn (Finnes overalt i Telemark)

Musserende vin. Drue: chardonnay. Ikke fatlagret.

Strågul med pene og små bobler. Rein og frisk fruktaroma av grønt eple og pære. Delikat, tørr, leskende frisk smak. Fin friskhet i ettersmaken også.

Passer til: Skalldyr, salat eller aperitif.

Konklusjon: Hvorfor kjøpe dyr Champagne når du kan kjøpe noe så friskt og delikat som Chapel Hill?

Nr 48076 Domaine André Brunel Cuvée Sommelongue 2007 kr 149,90

André Brunel, Rhône Sør, Frankrike (Bø, Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Druer: 85 prosent grenache, 15 prosent syrah og mourvedre fra en enkeltvinmark med 35 til 40 år gamle vinstokker. Senthøstet. Fatlagret rundt 10 måneder. Ufiltrert.

Mørk blårød. Passe sødmefull aroma av kirsebær, kanel, pepper og lær. Middels fyldig med søtladen fruktighet på smak. Bløt og søtladen ettersmak.

Passer til: Lam, vilt, ost eller uten matfølge.

Konklusjon: Brunel lager supre Chateauneuf-du-Pape og knallkartongen les Rives d'Alcion som fikk toppscore i TA før jul, men Cuvée Sommelongue smaker i 2007-årgangen litt for søtladent ubalansert med preg av overmoden grenache og prisen blir da litt stiv.