Coop-vin med feminine vibber

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Yolanda Diaz heter hun. 33 år har hun på baken. Som 21-åring kom hun feiende inn som et friskt vindpust som markedsfører i det litt sidrumpa spanske vinkooperativet Bodegas San Alejandro.

DEL

For 6 år siden valgte 350 trauste vinbønder henne som direktør. Director Gerente(adm.dir.) Diaz har rett og slett snudd det gamle kooperativet fra 1962 i Calatayud opp ned. I dag betales bøndene for pleie i vinmarkene gjennom året og druekvalitet, ikke pr. kilo eller for alkoholinnholdet i druemosten.

Dette er en vinn-vinn-situasjon, i og med at dyrkerne også får betalt dobbelt så mye som andre i regionen. De naturgitte forutsetningene er spesielle. Vinmarkene ligger mellom 750 og 1000 m.o.h. Dette gjør vinmarkene sårbare for kulde samtidig som store døgntemperaturvariasjoner og en lang vekstperiode med lavere varmesum enn ellers i Spania gjør at aroma- og smaksstoffer bygges opp over lang tid og bidrar i sin tur til at syre- og alkoholinnholdet i vinene blir balansert. Drueinnhøstingen skjer faktisk så seint som i oktober og november.

Jordsmonnet med kalkrik jernholdig leire gir et alkalisk miljø med optimalt mineral- og vannopptak. 60 % av vinmarkene er beplantet med garnacha-vinstokker. Mer enn 40 % av disse er eldre enn 35 år. De eldste er oldefarstokker på rundt 100 år. Noe som bidrar til å sikre konsentrasjonen og smakstrøkket i vinene. Ja, ja, men sann!

Nr 34201 Marques de Nombrevilla 2008 3 liter BiB kr 335

Bodegas San Alejandro, Calatayud, Spania (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Drue: garnacha fra ca. 40 år gamle vinstokker. Ikke fatlagret.

Dyp rødfiolett. Behagelig, litt varm aroma av mørke bær som bjørnebær, solbær og krekling med et hint av lær og kanel. Fyldig smak med god balanse mellom frukt, alkohol, syre og modne garvestoffer. Fast og samtidig sødmefull ettersmak.

Passer til: Rødt kjøtt, vilt, smaksrike gryter, pasta, pizza eller nytelse.

Konklusjon: Bedre enn noensinne. Topp kjøp!

Nr 15586 Las Rocas 2006 kr 107,60

Bodegas San Alejandro, Calatayud, Spania (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Drue: garnacha fra 30-45 år gamle vinstokker. Ca. 1/3 av vinen fatmodnes i 6 mnd..

Dyp rød. Nydelig duft av mørke skogsbær og blå plommer med hint av krydder. Fyldig, fruktig og smaksrik. Behagelig fast og rund ettersmak.

Passer til: Rødt kjøtt, vilt, smaksrike gryter, soppretter eller nytelse.

Konklusjon: Knallvin!

Nr 20888 Baltasar Gracian Garnacha 2006 kr 140

Bodegas San Alejandro, Calatayud, Spania (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Drue: garnacha fra 60 til 80 år gamle vinstokker. Vinen fatmodnes i 10 måneder.

Dyp rød. Mektig duft av balsamico, pepper, bjørnebær og lær. Kraftig og ekstremt fyldig smak med smakstrøkk og konsentrasjon. Fløyelsmyk lang ettersmak.

Passer til: Rødt kjøtt, småvilt og fuglevilt, smaksrike gryter eller hygge.

Konklusjon: Vinen for deg som vil ha full pakke. Nesten for mye av det gode!

Nr 43467 Baltasar Tempranillo & Syrah 2004 3 liter BiB kr 360

Bodegas San Alejandro, Calatayud, Spania (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: tempranillo og syrah. Ikke fatlagret.

Dyp litt grumset rød. Duft av gummi, lær, mørke bær og krydder. Middels fyldig til fyldig, saftig, rund og dønn moden. Syrlig ettersmak.

Passer til: Smaksrike gryter. Rødt kjøtt eller undrende utforskning.

Konklusjon: Dønn moden og snart på vei ut for stupet, men greit drikkendes her og nå. Ny tapning like rundt hjørnet? Fotografiet viser Yolanda Diaz og en gammel ukjent kar.

Artikkeltags