Gå til sidens hovedinnhold

Budsjett-Bordeaux til jul

Artikkelen er over 14 år gammel

Vi har testet en rekke rimeligere røde Bordeaux-viner. Her er de fire beste til svineribbe, pinnekjøtt, kalkun, torsk eller julesteika.

Bordeaux fikser det meste. De lettere, fruktige, mykere, ofte merlotdominerte tar seg pent av kalkunen, pinnekjøttet og torskefiskene. De tyngre, tørrere, fastere, gjerne med større andel cabernetdruer takler ribbe og julesteika. Ikke trenger det å koste skjorta heller. Dermed har du litt penger til overs til nyttårschampagnen. For i neste uke tester TA et ekte champagnehus etter år med Golden Power, Cava og desslike. Noen ganger er originalen best. Enten vi snakker om rimeligere Bordeaux eller mer eksklusiv Champagne.

Nr 10184 Moulin de Laussac 2005 kr 74,50

Sovex, Bordeaux, Frankrike (Rød basisprisliste, Grunnsortiment)

Rødvin. Druer: 80% cabernet sauvignon, 20% merlot. Ikke fatlagret.

Medium dyp fiolettrød farge. Lett, fruktdreven aroma av mørke bær med innslag av urter. Lett, litt tynn og syrlig smak. Fast garvestoffdominert og samtidig litt varm ettersmak.

Passer til: Torsk, kalkun.

Konklusjon: Selv om denne domineres av cabernet sauvignon, er den så lett og syrlig at den passer til torsk og kalkun. Garvestoffene i finish vasker bare bort sausefettet. Bra kvalitet til prisen.

Nr 45053 Premius Merlot-Cabernet 2003 kr 92,30

Yvon Mau, Bordeaux, Frankrike (Rød basisprisliste, Fullsortiment)

Rødvin. Druer: 60% merlot, 35% cabernet sauvignon, 5% cabernet franc. Lett fatlagret.

Pen dyp rød farge. Varm fruktig duft av kirsebær og solbær med hint av lær, vanilje og grafitt.

Lett og elegant smak med syrlig frukt. Bra fasthet i ettersmak.

Passer til: Pinnekjøtt, torsk, kalkun og julesteik, hygge.

Konklusjon: Førstevalget til kalkun, steik og torsk. Smaker mer enn den koster.

Nr 31466 Réserve du Philosphe Merlot 2003 kr 101-

Vins & Dom. h. De Montesquieu, Bordeaux, Frankrike (Rød basisprisliste-Testutvalg)

Rødvin. Druer: 90% merlot, 10% cabernet sauvignon. Lett fatlagret.

Dyp rød farge. Lett, kjølig aroma av små. røde og mørke bær, fat og seletøy. Lett og elegant syrlig smak med beskjeden fruktkonsentrasjon og noe tørrhet i ettersmak.

Passer til: Torsk, kalkun.

Konklusjon: En vin til den lettere julematen. Bra kvalitet til prisen.

Nr 15327 Chateau Ferran 2003 kr 169,90

Chateau Ferran, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike (Rød basisprisiste-Testutvalg)

Rødvin. Druer: 60% merlot, 30% cabernet sauvignon, 10% cabernet franc. Fatlagret.

Nydelig granatrød farge. Stor aroma av solbær, plomme, engelsk toffee og kaffe. Middels fyldig, delikat fløyelsmyk smak med pen kirsebærlignende fruktkonsentrasjon og lang, nyansert ettersmak.

Passer til: Svineribbe, pinnekjøtt, torsk, kalkun, julesteik eller hygge.

Konklusjon. Flott allrounder, men førstevalg til svineribbe og pinnekjøtt. En seriøs vin som smaker.