Bordeaux + torsk = sant!

Nr 14503 Chateau de la Cour Grand Cru 2003

Nr 14503 Chateau de la Cour Grand Cru 2003 Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel
DEL

Februar. Torskemåneden over alle torskemåneder. En uhyre mengde menneskeføde svømmer villig inn Vestfjorden. Til syvende og sist havner den i en fiskedisk nær deg. Tradisjonen tilsier en ung og spenstig rød Bordeaux, men med lever og rogn går vi heller for en delikat frisk hvit Bordeaux. Dermed unngår du kollisjonen mellom garvestoff og fiskefett. Syren i disse hvitvinene er nemlig tipp topp for ekteskapet med den gytemodne delikatesse. Da vil vi si god fornøyelse, for ikke å si fordøyelse. En blir jo så inn i herligheten behagelig mett av torsk.


Nr 14503 Chateau de la Cour Grand Cru 2003 kr 224,90

Chatel Delacour, Bordeaux, Frankrike (Skien og Porsgrunn)

Rødvin. Druer: 90% merlot, 10% cabernet franc. Fatlagret i 10 måneder.

Dyp rubinrød. Animalsk og fruktig duft av kjøtt, stall, blå plomme med innslag av nougat. Middels fyldig med pen balanse mellom frukt, syre, tanniner og alkohol. Behagelig medium konsentrasjon. Lang rund ettersmak med passelig fasthet.

Passer til: Kokt torsk, uten lever og rogn, lam, storfe, vilt eller uten matfølge.

Konklusjon: En god St.Emilion eller Pomerol er mine favoritter til kokt torsk, også denne. Middels fyldig, balansert og rund. Det koster, men er vel verdt det!

Nr 58878 Chateau Pierrail Rouge 2007 kr 165

Chateau Pierrail, Bordeaux, Frankrike (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: 85% merlot , 15% cabernet sauvignon. Fatlagret 12 måneder.

Dyp rødfiolett. Pen, fortsatt litt lukket aroma av lær, seder, noe solbær og nougat. Elegant, slank til middels fyldig munnvekt, syrlig og frisk med myke tanniner. Ganske lang rund og frisk ettersmak.

Passer til: Kokt torsk, det greit med lever og rogn også pga. bra syre, lam, storfe, vilt eller uten matfølge.

Konklusjon: Elegant, frisk, syrlig og tight vin. Chateau Pierrail leverer konsistent kvalitet år ut og år inn!

Nr 45392 Lurton Sauvignon de Bordeaux 2008 kr 109,90

Francois Lurton, Bordeaux, Frankrike (Porsgrunn og bestillingsutvalget)

Hvitvin. Drue: sauvignon blanc. Ikke fatlagret.

Lys grønngul. Rein og skjær fruktig aroma av grønne stikkelsbær og sitron med et innslag av vårgress. Tørr, slank, superfrisk og sitronsyrlig smak. Ganske lang frisk ettersmak.

Passer til: Vinneren til kokt torsk med lever og rogn, smaker ellers godt til skalldyr eller uten mat.

Konklusjon: Moderne syrlig og superfrisk Bordeaux som virkelig tar tak i gommene.

Nr 2825 Chateau Bonnet 2008 kr 109,90

André Lurton, Bordeaux, Frankrike (Finnes nesten overalt i Telemark)

Hvitvin. Druer: 50% semillon, 30% sauvignon blanc, 20% muscadelle. Ikke fatlagret.

Lys grønngul. Behagelig, men litt daff duft av gule stikkelsbær, pære og frisk nesle. Tørr, slank og delikat smak med grei friskhet, moderat konsentrasjon og grei lengde.

Passer til: Kokt torsk med lever og rogn, skalldyr, asparges med skinke eller uten mat.

Konklusjon: Chateau Bonnet var bedre før. Sønnen Francois (se over) slår far André i 2008-årgangen. Chateau Bonnet 2008 er en høyst gjennomsnittlig og litt kjedelig vin.

Artikkeltags