Blodig vin

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Disse vinene har noen slitt, svettet, blødd og dødd for!

DEL

Det er en stund siden siste bilbombe drepte en libanesisk politiker, altfor mange mennesker ble torturert og drept fordi de hadde feil tro, kom fra feil folkegruppe eller bodde i feil nabolag, vingårdsarbeidere risikerte livet i vinmarkene, fordi noen pleide å bruke dem som levende blink eller fordi vinmarkene hadde blitt minelagt.

Alt skjedde i dette landet, sedertrelandet, der folk har drevet med vindyrking siden fønikernes dager i Bekaa-dalen, som alt i bibelsk tid lovprises for sin vin. Libanon er virkelig et land som bør settes på vinkartet. Det har viner som både kan drikkes for sin historie og unike kvalitet. Franske vinkonsulenter, fransk teknologi og kapital er tungt inne i Libanon, men landets innfødte vinprodusenter står også på egne bein.

Stjernen Serge Hochar fra Chateau Musar lyser sterkest: Han er libanesisk kristen med en førsteklasses fransk vinutdanning fra universitetet i Bordeaux. Chateau Musar ble verdensberømt over natten i 1979, da den under blindsmaking i Storbritannia ble hyllet som ”en oppdagelse” av et samlet internasjonalt vinpressekorps. Serge Hochar var også den første ”Man of the Year” i Decanter i 1984. Nyere bekjentskaper som brødrene Sami og Amsi Ghosn fra Massaya lager også vin fra vinmarker over 1000 m.o.h. i Bekaa-dalen.

Dette sikrer en god modning og oppbygning av aromastoffer samt syre-sødmebalanse og druehelse. Brunier-familien fra La Vieux Telegraphe og Dominique Hebrard fra Chateau Trianon er her inne med sin know how. PS! Vinene er glimrende til lam, vilt, naturligvis mat fra Midt-Østen, ostemat eller noe så overraskende som bacalao, og er supre julegaver til vinelskeren.

Nr 10053 Chateau Musar 2000 kr 261,20

Gaston Hochar, Bekaa Valley, Libanon (Basisutvalg-Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: cabernet sauvignon, cinsault, carignan. Håndplukket ved solopppgang for best mulig druespenst. Fatlagret på fransk eik fra Nevers 12 måneder. Ufiltrert og uklaret.

Svært dyp rubinrød. Eventyrlig aroma av fiken, svisker, tobakk, lær og sorte oliven. Fyldig og smaksrik, konsentrert, men balansert silkemyk smak. Svært lang finesserik ettersmak.

Passer til: Vilt, lam, storfe, Midt-Østen mat, bacalao, modne oster eller nytelse.

Konklusjon: Kanskje den beste Chateau Musar jeg har smakt. En åpenbaring

Nr 44397 Chateau Musar 2000 kr 261.20

Gaston Hochar, Bekaa Valley, Libanon (Bestillingsutvalg)

Hvitvin. Druer: obaideh, merwah. Håndplukket. Lokale druesorter, fraktet med korsfarere til Europa der de ble utviklet til chardonnay og semillon.. Lagret på Nevers-eik i 9 måneder.

Lys gulgrønn. Spennende aroma av hvite blomster, honning, aprikos, stekte epler, buljong og toast. God fylde, konsentrert og balansert fruktig og rund smak. Litt for mye toast i ettersmak.

Passer til: Fisk, sjømat. Lyst kjøtt, salat, humus, falaffel, super til bacalao, hygge.

Konklusjon: En meget spennende og eksotisk hvitvin som er litt for eiket. Ellers flott.

Nr 57684 Massaya Gold Reserve 2005 kr 267,20

Massaya, Bekaa Valley, Libanon (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: cabernet sauvignon, mourvedre, syrah. Håndplukket. Fatlagret i 2 år.

Mørk og tett granatrød. Litt lukket og ung aroma av krekling, tjære, te, tobakk samt toast. Fyldig og kraftig, tett og konsentrert, tøff og tannisk smak. Lang strukturert ettersmak.

Passer til: Storfe, vilt, lam. Bare til mat nå. Bør lagres minst fem år i en god kjeller.

Konklusjon: Massiv, kraftig og tøff vin og et spennende kjellerprosjekt

Nr 57685 Massaya Classic Rouge 2006 kr 111, 20

Massaya, Bekaa Valley, Libanon (Bestillingsutvalg)

Rødvin. Druer: cinsault, cabernet sauvignon, syrah. Håndplukket. Tanklagret.

Medium mørk granatrød. Rustikk aroma av bjørnebær, solbær og svartpepper samt noe jord. Slank og saftig smak med moderat konsentrasjon. Noe sviende finish fra høy alkohol(15%).

Konklusjon: Polets rimeligste libaneser. Bra, men mer konsentrasjon og balanse savnes.

Artikkeltags