Bertani - alle amaroners bestefar?

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Hvem var først? Bertani, Bolla eller en eller annen obskur forgjenger på 1700-tallet?

DEL

I begynnelsen av 1950-årene skal vinmakeren hos Bertani i Verona ha funnet et gjenglemt fat med rød Recioto. Han trodde vinen var ødelagt, men var nysgjerrig nok til å smake innen den skulle helles ut.

Overrasket konstaterte han at det var blitt en utgjæret, kraftfull, tørr og annerledes vin med duft og smak av tørkede mørke frukter og kirsebær, og den var særdeles god!

Bertani hevder fortsatt stolt: Slik ble Amarone oppfunnet - gjennom et slumpetreff.

Andre vil ha det til at firmaet Bolla var først ute. Bolla slapp nemlig i 1955 ut Amarone årgang 1950 på markedet.

Atter andre mener at det hele startet langt tidligere. Scipione Maffei, filosof og forfatter fra Verona i første halvdel av 1700-tallet, forteller i et av sine skrifter om Amaro, en tørr vin fra Valpolicella.

Nr 55192 Bertani Amarone della Valpolicella Classico 1999 kr 595

Cav. G.B.Bertani, Veneto, Italia

(Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, molinara. Tradisjonelt fremstilt Amarone.

Druene er tørket på stråmatter på loft i 120 dager. Deretter i januar presset og langsomt fermentert for å trekke ut maksimalt med farge og aroma. Vinen er så lagret fire år på Botti av slovensk eik.

Dyp rød farge. Intens sublim duft av tørkede mørke frukter, kirsebær, sjokolade, vanilje og tobakk. Ekstremt fyldig, intens, konsentrert fruktighet med svært lang, nyansert og typeriktig, litt bitter ettersmak.

Passer til: Pepperstek, lammelår med hvitløk, vilt, Parmesan eller meditasjonsvin uten mat.

Konklusjon: En topp, tradisjonell Amarone fra en topp-produsent i et toppår til en litt stiv pris.

Julegaven til vinelskeren eller ukas høydepunkt til deg selv!

Nr 55058 Villa Novare Ognisanti Valpolicella Classico Superiore 2001 kr 248,40

Cav. G.B. Bertani,Veneto, Italia

(Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: corvina, rondinella, molinara. Økologisk dyrket. Lagret på franske barriques i 14 måneder.

Medium dyp rødfiolett farge. Mektig, kompleks aroma av moreller, fiken, vanilje, sjokolade og kanel. Fyldig, kirsebærfruktig smak med innslag av tørkede frukter. Lang ettersmak med tydelig bittert kirsebærsteinpreg.

Passer til: Storfe, lam, pasta med smaksrik kjøttragu, Parmesan eller meditasjonsvin.

Konklusjon: Nydelig vin og et meget hyggelig kjøp.

Nr 55193 Arminio Rosso 2005 kr 79,90

Cav. G.B. Bertani, Veneto, Italia

(Blå bestillingsprisliste)

Rødvin. Druer: corvina, sangiovese. Ikke fatlagret.

Lys blårød farge. Litt forsiktig, reduktiv aroma av lyse kirsebær med et urteaktig, vegetalt innslag. Lett, saftig og syrlig vin. Ok ettersmak.

Passer til: Salat, lyst kjøtt, pasta, pizza eller uten matfølge.

Konklusjon: Intet mer eller mindre enn en billig og bra vin fra ellers så eksklusive Bertani.

Artikkeltags