Alleverloren, afrikaans for ”Alt er tapt” ble derfor navnet på denne vingården ved foten av Kastelberg i Swartland-regionen, dvs. nord for Cape Town.

Gammelt bruk

Eiendomshistorien skriver seg imidlertid tilbake til 1704 da Kapp-guvernøren overdro land arealet til en enke ved navn Cloete. Hun var en av de første hvite settlerne i Swartland.

Hvis vi foretar et sprang framover i historien kjøper Malan-familien Allesverloren i 1872 og siden har det stadig gått meget bedre. I dag er det femte og sjette generasjon Malan, eier Fanie Malan og vitikulturist og vinmaker Danie Malan, som leder bruket.

Danie ble utnevnt til sørafrikansk «Winemaker of the year» i 1998. At han har gjort seg fortjent til denne utmerkelsen viser seg tydelig ved at han i en av de mest katastrofale årgangene i Sør-Afrika de siste 30 år, 2002, et år med alt med hetebølger og intensivt regn om hverandre, klarte brasene. Ved streng seleksjon av de håndpukkede druene og ellers hånda på rattet i alle stadier av vinproduksjonen, maktet han å lage konsentrert og kraftfull vin, selv om avlingen ble liten. Allesverloren har blitt en suksess ved hardt, langsiktig arbeid, og kanskje også ved å ta utgangspunkt i den ulykksalige historien fra 1806.

Nr 14698 Allesverloren Tinta Barocca 2002 kr 118,80

Allesverloren Wine Est., Swartland-Sør-Afrika. (Rød basisprisliste-Finnes i alle butikker)

Rødvin. Drue: tinta barocca. Eiket.

Middels dyp rødfiolett farge. Finfin duft av skogsbær, lær, vanilje og noe eikekrydder. Middels fyldig til fyldig vin med bra fruktkonsentrasjon, pen syre og svært snille tanniner. Bra ettersmak. Pent eiket. Vinen vanner noe ut mot slutten av smakskurven, men alt i alt et meget bra kjøp.

Mat: lam og sau, vilt, ost. Meget god også uten matfølge.

Karakter. 5 vinglass

Nr 47653 Allesverloren Shiraz 2002 kr 129,90

Allesverloren Wine Est., Swartland-Sør-Afrika. (Blå bestillingspisliste)

Rødvin. Drue: shiraz. Eiket.

Dyp rødfiolett farge med islett av rubin. Kraftig og flott kompleks duft av kirsebær, skogsbær, hvitpepper, trekull, krydder og sigarkasse. Fyldig, rund vin med super frukt som minner om sursøte kirsebær. Også en herlig peppersnert. Lang og behagelig ettersmak. Et løvebrøl av en vin!

Mat: oksekjøtt, lam og sau, kalv. En nytelse også uten mat.

Karakter: 6 vinglass

Nr 14970 Stellenzicht Golden Triangle Merlot 1999 kr 139,90

Stellenzicht Cellar, Stellenbosch-Sør-Afrika. (Rød basisprisliste-Finnes i alle butikker)

Rødvin. Drue: merlot. Eiket.

Dyp rubinrød farge. Ekstremt eiket nese, noe solbær kan spores. Fyldig vin med en fruktkjer ne der inne et sted, men ikledd en nesten ugjennomtrengelig eikekappe. Et eiketroll som kan skje går seg til om noen år, men jeg ville ikke tatt sjansen. Nei og atter nei!

Karakter: 2 vinglass