Vintipset innrømmer det gjerne: Vi er svake for portugisiske viner. De kombinerer på sitt mest forlokkende adjektivene billig, moderne, fruktig. Like herlig er at de gjerne er laget av Po- rtugals egen mangfoldige drueflora. Hvem kan vel motstå eksostiske druenavn som baga, caladoc, camarate og touriga nacional?

Er alt like bra da?

Å nei da! Noen ganger virker det som iveren etter å lage moderne viner er så stor at portugiserne ender opp i grøfta med australsklignende fruktsuppe. Det skyldes ikke bare en forkjærlighet for australske vinmakere og vinmaking blant enkelte portugisiske produsenter. F.eks lager den modernistiske portugisiske vinguruen José Neiva alt fra balanserte, finfine viner til temm- elig eksentriske og pussige portugisere, må jeg si; jamfør vår test av Portada. Han kjører rikt- ignok sin egen stil, men allikevel&

Andre ganger styrer portugiserne rett i den andre grøfta, som heter tradisjon for tradisjonens egen skyld, og ender opp med senile, uttørka viner knapt egnet til sausbruk.

Så moralen er: Lytt til gode råd, men viktigst av alt; prøv deg fram selv. Portugal har mye å by på, viner som virkelig gir valuta for pengene fins der!

Nr 14136 Quinta de Bons-Ventos 2002 kr 79,90
Casa Santos Lima, Estremadura-Portugal. (Vanlig prisliste)

Rødvin. Druer: periquita, camarate, tinta miuda, touriga nacional. Lett eiket.

Dyp fiolettrød farge. Flott rødt bærpreg på duft med noe eikekrydder. Middels fyldig, frisk og fruktig vin med god konsentrasjon og bra ettersmak med noe karamell. Løp og kjøp! Som så ofte før gir Quinta de Bons Ventos mye for pengene.

Mat: Kylling, høne, svin, okse. Flott også uten matfølge.

Karakter: 6 vinglass.

Nr 3777 Quinta do Cachao 2000 kr 79,90
Messias, Douro-Portugal. (Vanlig prisliste)

Rødvin. Druer: touriga nacional, tinta roriz, tinta cao, tinta barocca. Lett eiket.

Dyp rødfiolett farge. Duft av kirsebær, plomme og urter. Middels fyldig til fyldig, litt enkel, syrlig, rå og lite konsentrert vin. Ok og lakrispreget ettersmak. Noe eik er umulig for oss å spore, uten at det er noen kvalitetsbrist. En lett eiking som kun runder av vinen er ok. Vi minnes imidlertid bedre årganger av polveteranen Quinta do Cachao.

Mat: lam, småvilt, okse.

Karakter: 4 vinglass.

Nr 31933 Portada Caladoc Tinta Roriz 2003 kr 79,90(OBS. Ny årgang!)
DFJ Vinhos, Estremadura-Portugal. (Vanlig prisliste)

Rødvin. Druer: caladoc, tinta roriz. Ueiket.

Middels dyp purpurrød farge. Spesiell, pussig, men spennende aroma av modne mørke bær, kanel og karamell. Middels fyldig vin med lett kuriøs boysenbæraktig smak med et syntetisk element og akseptabel syre. Bra ettersmak. Eksentrisk vin for spesielt interesserte, som er vanskelig å matche til mange matretter. Må egentlig bare prøves!

Mat: svinefilet i fløtesaus, pepperost, mørk sjokolade eller til ettertanke uten mat en vakker maikveld.

Karakter: 5 vinglass.