– Det er interessant å se at tekstene hans var så fine å lage melodi til, sier Jon Rørmark. Sammen med Magne Rutle og Øyvind Strand har han tilrettelagt og arrangert seks Aasmund Olavsson Vinje-sanger for korps, kor og solister.

Målet er at korpsbevegelsen og kor i fylket og ellers i landet skal være med å feire Aasmund Olavsson Vinje, som ville fylt 200 år om han hadde holdt ut til 6. april i år.

– Det er ingen som tenker på hvem som har laget melodien når de hører sangene til Vinje. De tenker forfatteren. Oftest er det jo omvendt; at de som skriver tekstene havner i skyggen, sier Jon Rørmark.

Det er for øvrig ingen smågutter som har satt musikk til tekstene til Vinje. Edvard Grieg er mest kjent, men også Johan Diederich Behrens og Marius Moaritz Ulfrstad har bidratt med komposisjoner. 

– Knabbet «Ved Rondane»

Det har gått en stund siden Stundal i Telemark kulturnettverk satte seg ned sammen med komponistene Grutle, Rørmark og Strand. Til slutt endte Rørmark opp med å tilrettelegge tre Vinje-sanger; «Kunnskap skal styra», «Du gamle mor» og «A.O. Vinje-marsjen». Sistnevnte er en potpurri Rørmark har satt sammen av «Blåmann, blåmann», «Tytebæret» og «Her ser eg fagre fjord og bygder».

– Det blir litt humor med sånne ting. Du står fritt og kan leke med temaene som er så kjente, sier Rørmark.

Magne Rutle har arrangert «Den dag kjem aldri», «Tytebæret» og «Den dag kjem aldri».

– Var det rift om sangene?

– Øyvind knabbet «Ved Rondane» med en gang, flirer Rørmark, og fortsetter:

– Jeg skjønner veldig godt hvorfor han ville ha den. Den er et nasjonalepos i seg selv.

Foruten «Ved Rondane» har Øyvind Strand også tilrettelagt «Fedra-marsj».

Ut til folket

Prosjektet har kostet 100 000 kroner. Håpet er at de seks komposisjonene skal kjøpes inn av korps fra så mange steder som mulig. Sangene når dermed ut til folket – enten vi vil eller ikke. 

– Vi håper jo at noe blir hørt på 17. mai. Særlig i kommuner som har Vinje på tapetet, sier Stundal og legger til at korpset i Bø er godt i gang med å øve.

Arrangementene er markedsført på nettsidene til Norges musikkorps forbund og ble tilgjengelige i januar.

– Det tar litt tid å nå ut der, så vi håper å komme direkte kontakt med korpsdirigentene for å få litt fortgang i det, sier Stundal.

Markeringen av den kjente forfatteren og journalistens jubileum foregår på flere forskjellige steder, hele året.

– Vi skal ikke veldig langt tilbake i tid så var sangene allemannseie. For den eldste generasjonen er de nok det ennå, men færre og færre er kjent med sangene, sier Rørmark og Stundal, som håper på en Vinje-renessanse i korps- og kormiljøet. Ikke bare i år, men også i framtiden.