Vinlige vårfornemmelser

Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Kalenderen viser mars måned. Altså er den første vårmåneden her endelig.

DEL

Du har muligens hatt vårfornemmelser en stund allerede. For et par uker siden fikk jeg selv alvorlige vårfornemmelser da jeg kom over noen blåveisknopper på Rognsflauene i Bamble.

Dagene har blitt lysere og lengre. Kanskje du har lagt merke til at fuglesangen har tiltatt. Kanskje du merker at sevja stiger. Apropos sevje og væsketilstander så kan nok også et visst vininntak hjelpe på vårstemningen.

Hva med en Riesling pent nedsatt i pris? Den er økologisk og faktisk den første vegansertifiserte vin jeg har vært borte i. Hvis du likevel fortsatt er i rødvinsmodus, vil jeg fremheve en rimelig knallgod Barbera, opplyse om en erkefransk Languedoc-vin og portugiseren som kort og godt heter fabelaktig.

Okke som vil jeg hevde at våren i seg selv er det mest fabelaktige nå.

Nr 9898 Tenuta Groppone Barbera d’Alba 2013 kr 124,90

Luigino Grimaldi, Piemonte, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Drue: Barbera. Lagret i 6 måneder på store eikefat. Sukker: 1 g/l. Syre: 6 g/l

Dyp granatrød. Herlig aroma av fiol, morell, plomme og kanel. Middels fyldig kirsebærsyrlig smak med finfin frisk toppfrukt og balansert konsentrasjon. Bra appetittvekkende frisk og lett kjernebitter ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, pizza, pasta, antipasti, torsk, salat, ost eller nytelse. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Usedvanlig god og komplett Barbera til prisen! Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 6

Nr 14255 Faust Riesling Gravel Trocken 2013 kr 129,90 (Nedsatt fra kr 144)

Weingut Faust, Rheingau, Tyskland (Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Hvitvin. Drue: Økologisk og vegansertifisert Riesling. Med andre ord har ikke vinen vært i kontakt med noen animalske produkter verken i vinmark eller kjeller. Spontangjæret. Ikke fatlagret. Sukker: 5 g/l. Syre: 8,8 g/l

Lys lett perlende strågul. Delikat aroma av gult eple, hvite blomster, urter og noe hasselnøtt. Middels fyldig fokusert og konsentrert, ren og tørr, men ikke knastørr eplefruktig smak. Evigvarende nyansert krydret og mineralsk samt frisk ettersmak.

Passer til: Fet fisk, sushi, kina- og thaimat, salat eller nytelse. Temperatur: 10 grader.

Konklusjon: Vakkert utseende, god duft, nydelig smak og pen prisnedsettelse. Hva mer kan man ønske seg av en veganriesling? Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år.

Terningkast 6

Nr 45269 Niepoort Fabelaktig Douro 2013

Niepoort, Douro, Portugal (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: Tinta Roriz, Touriga Franca, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Tinta Cão. 20 prosent av vinen er fatlagret, resten ståltanklagres. Sukker: 2 g/l. Syre: ukjent

Dyp blårød. Delikat, ung og litt lukket aroma av søte mørke bær, pepper, lært og vanilje. God fylde i en konsentrert mørk bærsmak med faste tanniner og god syrestruktur. Ganske lang nyansert ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, smaksrike kjøttgryter eller barsk nytelse. Temperatur: 18 grader.

Konklusjon: God duft, enda bedre smak. En vin som vil utvikle seg til å bli enda bedre i kjelleren opptil 5 år.

Terningkast 5

Nr 19004 Chateaux Ollieux Romansi Cuvée Classique 2013 kr 146,20

Le Hameau Des Ollieux,Corbières, Languedoc-Roussilllon, Frankrike (Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Skien og Stathelle)

Rødvin. Druer: Økologisk Carignan, Grenache, Syrah. Ikke fatlagret. Sukker: 1 g/l. Syre: 4,7 g/l

Dyp granatrød. Bærpreget, ren og forfriskende aroma av skogsbær med innslag av grønne urter og bladstilk. God fylde i en saftig og bløt bærsmak med middels konsentrasjon. Overraskende fast ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, smaksrike gryter, ost eller kos. Temperatur: 14 grader.

Konklusjon: God og bløt, ren og bærpreget, men litt dyr økologisk Corbières. Drikkeklar, vinner ikke på lagring.

Terningkast 4

Artikkeltags