Så søtt som godt er

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Godterier er søtt, men søte er så visst også de mest populære vinene på vinmonopolet.

DEL

I 2014 hadde viner av passito-typen en vekst på 15 prosent fra 2013, og utgjorde 15 prosent av rødvinssalget på polet. Passito oversatt til norsk betyr visnet.

Det betyr i utgangspunktet at vinen er laget av tørkede druer, men i praksis er det viner med høyt sukkerinnhold. Noen viner er av Ripasso-typen; altså viner som på en eller annen måte baseres på loftstørkede druer. Dette er resepten i nord. I Sør-Italia foregår litt av hvert. Druer tørkes tradisjonelt på stråmatter i solsteika. Andre tradisjonelle viner derfra stammer fra drueklaser som halvtørkes ved at ranken knekkes halvt av på slutten av vekstsesongen.

Atter andre er på mer nymotens vis tilsatt rørsukker eller søtt vinmostkonsentrat for å speede opp sluttproduktet. Alt dreier seg likevel ikke om italienske søtsaker. Sterke krefter generer gjerne sterke motkrefter. Så en av vinene i testen i dag er en såkalt antipasso-vin. Den er laget av solmodne, men ikke overmodne druer og intet annet. Naturligvis er den sukkerfattig som få, og er et funn for diabetikere og andre som velger en tørr rødvin.

Nr 59914 Paolo Leo Passitivo Primitivo 2013

Pris kroner  129,90

Paolo Leo, Puglia, Italia (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Primitivo. Druene tørkes på gamlemåten i Puglia ved at ranken knekkes halvveis av. Noe av vinen fatlagres. Sukker: 6 g/l Syre: ukjent

Tett blårød. Uimotståelig sammensatt aroma av bjørnebær, blåbær, vanilje, trekrydder og svartpepper. God fylde og balansert konsentrasjon samt pent avstemt sødme og syre. Ganske lang kjernebitter ettersmak.

Passer til: Pizza, pasta, storfe, småfe, vilt, ost eller hygge. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Nydelig vin. Godterier for voksne! Drikkeklar, kan lagres opptil to år.

Terningkast 6

Nr 34687 Zenato Valpolicella Superiore Ripassa 2011

Pris kroner 199,90

Zenato, Veneto, Italia (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: Corvina, Rondinella og Molinara. Ripassoteknikk. Fatlagret i 18 måneder. Sukker. 6 g/l. Syre: 5,5 g/l

Tett blårød. Deilig dyp aroma av mørk sjokolade, svisker, fatkrydder og svett lær. Fyldig og kraftig med god fruktighet og lang fast mandelkjernebitter ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, smaksrike gryter, bacalao, ost eller hygge. Temperatur: 18 grader.

Konklusjon: Den koster sine kroner, men gir mye tilbake. Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år.

Terningkast 5

Nr 18134 Il Rosso di Vespa 2013 3 liter BIB kr 399,90 Il Rosso di Vespa 2013 75 cl

Pris kroner 149,90

Vespa, Puglia, Italia (Bestillingsutvalget)

Rødvin. Drue: Primitivo fra gamle vinstokker. Ståltanklagret i 10 mnd. Sukker. 1,5 g/l Syre: 5, 8 g/l

Tett blårød. Rå, ren og fersk duft av mørke skogsbær, skyggekirsebær og svartpepper. Delikat middels fyldig fersk og rå syrlig smak av røde skogsbær. Forfriskende ganske lang ettersmak.

Passer til: Spekemat, kokt torsk, bacalao, pizza, pasta, storfe, småfe eller kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Bruno Vespa heter vingårdseieren. Derav navnet. Syrlig, rå og god. Et sukkerfattig alternativ til Passito. Flaskevarianten kan gjerne lagres et par år. Kartong og flaske går opp i opp mht. pris og kvalitet. Flaskevinen er litt dypere i duften og litt fastere i fisken.

Terningkast 5

Terningkast 5

Nr 48051 Doppio Passo 2013

Pris kroner 114,90

CVBC & CSPA, Puglia, Italia (Fins overalt i Telemark)

Rødvin. Drue: Primitivo. I følge produsenten er det ikke tilsatt sukker. Alt sukkeret stammer fra druene der rankes knekkes av. Er det mulig? Vinen smaker nemlig rørsukker. Ikke fatlagret. Sukker: 12 g/l. Syre: 5,6 g/l

Dyp blårød. Avdempet og enkel, men frisk aroma av mørke bær og pepper.  Middels fyldig bløt og søt smak av kokte sukrede bjørnebær. Grei ettersmak med bra fasthet, men uintegrert sødme.

Passer til: Pizza, pasta, ost eller søtladen kos. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Hvis du liker stilen, sklir denne greit ned, men litt for enkel, rørsukkerpreget og dyr for kvaliteten. Samlet sett gir det en middelmådig score. Drikkeklar, vinner ikke på lagring.

Terningkast 3

Artikkeltags